Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 13:57 |

Lord Ahmad: Vjerski lideri mogu mnogo učiniti za žrtve seksualnog nasilja

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 19. juna (FENA) - Vjerski lideri mogu mnogo učiniti u smislu podrške preživjelima. Pod vodstvom Međureligijskog vijeća, Bosna i Hercegovina je napravila velike korake u borbi sa stigmom povezanom sa seksualnim nasiljem u konfliktu - kazao je danas u Sarajevu specijalni predstavnik britanske premijerke za sprečavanje seksualnog nasilja u konfliktu Lord Tariq Ahmad of Wimbledon.

On je učestvovao na javnoj diskusiji "Međuvjerski doprinosi miru i stabilnosti u BiH - podrška preživjelim osobama seksualnog nasilja u konfliktu" koja je održana u Gazi Husrev-begovoj biblioteci povodom 19. juna, Međunarodnog dana za eliminaciju seksualnog nasilja u konfliktu.

Istakao je da je rad Vijeća na ovom problemu pionirski te da je uistinu ponosan što je Velika Britanija pomogla tom procesu.

- Vjerujem da iskustvo BiH zaslužuje biti prepoznato na široj, regionalnoj i međunarodnoj razini, jer nam ono daje jasne i jednostavne lekcije u procesu izgradnje mira. Ponosan sam sto je Velika Britanija pomogla BiH u ovom procesu, između ostalog povećanjem pristupa pravdi, poboljšanjem usluga za žrtve, te inovativnim partnerstvom s vjerskim organizacijama, udruženjima mladih i medijima – istakao je Lord Ahmad of Wimbledon.

Kazao je da vjeruje da iskustvo Bosne i Hercegovine zaslužuje šire regionalno i međunarodno priznanje, i pri tome nudi jasne i jednostavne lekcije u stvaranju mira.

Najavio je i održavanje velike međunarodne konferencije o temi sprečavanja seksualnog nasilja u konfliktima koja će biti održana u novembru u Londonu, pet godina nakon prethodnog velikog samita o toj temi.  

 - Dogovorit ćemo konkretne akcije sa našim međunarodnim partnerima koji čine prave promjene u životima preživjelih, i tražit ćemo od svih vjerskih lidera da se ujedine u potpisivanju Deklaracije humanosti koja će univerzalno odbaciti stigmu povezanu sa seksualnim nasiljem i djecom začetom kroz seksualno nasilje. Nadam se da će napredak koji je BiH postigla i lekcije koje ste naučili biti predstavljeni na konferenciji, što će nam omogućiti da pružimo bolju podršku preživjelima u drugim državama - rekao je Lord Ahmad.

Diskusiju je otvorio predsjedavajući MRV BiH i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci koji je naglasio važnost uloge vjerskih zajednica. Podvukao je da su te zajednice godinama aktivne na polju izgradnje mira, a Međureligijsko vijeće se predano bavi pitanjem seksualnog nasilja u konfliktu od 2017. godine kada je usvojilo zajedničku Deklaraciju o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu.

Jedna od preživjelih žrtava seksualnog nasilja naglasila je da kad se priča o nasilju koje im se dogodilo, priča se i o stigmatizaciji.

 - Stigmatizacija je riječ kojom se objasni ono što pretvara naočigled bezazlene komentare i dobacivanja u neprospavane noći. Stigmatizacija je onaj strah koji nam kaže da ćemo morati da se pred vama branimo i pravdamo kako i zašto se to nama dogodilo, i nakon svih ovih decenija - istakla je osoba koja je preživjela seksualno nasilje u konfliktu a koja se obratila skupu.

Predstavnica UNFPA u Bosni i Herecgovini Aynabat Annamuhamedova kazala je da se bol i trauma osoba koje su preživjele seksualno nasilje ne mogu poništiti ničijim postupcima.

 - Međutim, mi smo sposobni stvoriti sisteme podrške koji odgovaraju potrebama preživjelih, sposobni smo tražiti pravdu i boriti se protiv nekažnjavanja i ublažiti i zaustaviti priče i stigmatizirajuće priče i stavove koji sprečavaju preživjele da se reintegriraju u zajednice -  naglasila je Annamuhamedova.

Diskusija je prilika da se otvori dijalog o važnosti kontinuirane psihosocijalne podrške kao efektivnog alata za prevenciju međugeneracijskog transfera ratne traume.

Također, sve vjerske vođe su složne u jednom, da moraju jednakim žarom truditi se oko ove aktivnosti, olakšati i omogućiti kvalitetniji život žrtvama seksualnog nasilja.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

MRV osudio verbalni napad na sveštenika i vjernike kod Blagaja

Lord (Tariq) Ahmad od Wimbledona sa preživjelima seksualnog nasilja u BiH

Osuda incidenta u haremu džamije u Novoj Kasabi

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!