Stranačke aktivnosti     | 19.06.2019. 13:26 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa Milko Grmuša izjavio je da je evidentno da je postojeći Izborni zakon postao ključna kočnica normalnom odvijanju demokratskih procesa u BiH, te da je neophodna njegova hitna promjena.


„Postojeći Izborni zakon svojim nedostacima na prvom mjestu kompromituje sam izborni proces koji obiluje nepravilnostima uslijed kojih se biraju ljudi bez dovoljno legitimiteta. Kao što je znameniti Valtazar Bogišić govorio, „što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi“-takvi suštinski nedostaci u izbornom procesu dovode docnije do blokade zakonodavne i izvršne vlasti, a za šta je očigledan primjer situacija sa Parlamentarnom skupštinom BiH i Savjetom ministara. Bez zakonitog funkcionisanja institucija nema demokratije, nema vladavine prava i, što ne reći otvoreno, nema nade u bolje sutra na ovim prostorima“, rekao je Grmuša.


Prema njegovim riječima, zbog toga je neophodno do kraja ove godine izvršiti promjene Izbornog zakona koje će konačno uvesti red u sistem.


„Potrebne su dvije osnovne vrste izmjena Izbornog zakona. Prva, tehničke izmjene kojima će se spriječiti manipulacije na samim izborima, a to se odnosi na uvođenje skenera i druge mjere kojima će se spriječiti zloupotreba biračkog prava. Druga vrsta su izmjene kojima će konačno u BiH biti uveden institut vanrednih, odnosno prijevremenih izbora na svim nivoima, jer je očigledno da postojeća struktura sumnjivo izabranih poslanika na svim nivoima vlasti jednostavno nije sposobna da se nosi sa krupnim političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima sa kojima se naše društvo suočava“, naglasio je Grmuša.


Kako je naveo, nakon usvajanja izmjena Izbornog zakona stvoriće se preduslovi da naredne godine, zajedno sa lokalnim, budu sprovedeni i vanredni opšti izbori.


„Spajanje opštih i lokalnih izbora po novim transparentnim izbornim pravilima ljekovito bi uticalo na stanje u zemlji. Izbori bi bili jeftiniji, spojili bi se opšti i lokalni izbori, a izabrane vlasti bi mogle da se fokusiraju na ozbiljne reforme neopterećene izborima na svake dvije godine“, izjavio je Grmuša.


Prema njegovim riječima, PDP već u ovom trenutku ima kadrovski i organizacioni kapacitet za najvažnije kandidature na svim nivoima. „Što je najvažnije, imamo svježe i sposobne ljude spremne da snažno povedu Republiku Srpsku naprijed“, zaključio je Grmuša.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo