Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 13:18 |

U Goraždu promovirana knjiga „Priručnik za Homo sapiensa“

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19.juna (FENA) - U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde i Književnog kluba „Isak“ koji djeluje pod okriljem ove ustanove, u gradu na Drini promovirana je knjiga „Priručnik za Homo sapiensa“ (Evolucija ljudskog karaktera), čiji je autor Goraždanin Miro Skorup koji živi i radi u Sarajevu.

Kako je istaknuto na promociji, „Priručnik za Homo sapiensa“ ispituje mnoga važna životna pitanja, obiluje velikim brojem upustava, informacija i preporuka.

Autor je u knjizi napravio tematsku klasifikaciju u četiri toma koji govore o najvažnijim aspektima naših života - fizičkom, psihološkom, društvenom i duhovnom.

„ I svaki od njih je za mene, a to jeste baš tako, od podjednakog značaja. Prije nego je štampana knjigu sam pročitao 11 puta, jer ovo djelo od ozbiljnog čitaoca zahtijeva da nakon gotovo svakog pasusa zastane u čitanju i razmisli o onom što sam kao autor dosta direktno a pomalo i diskretno zatražio od čitaoca. A svako od nas svakako treba ponekad razgovarati sa sobom i to vrlo otvoreno. Ko sam, šta sam, šta mi je najvažnije? Koliko dobra činim za ljude oko sebe i za sebe, pa makar se i posvađao“ – kaže autor Miro Skorup.

Pojašnjava da definitivno knjiga jeste priručnik, a on se, kako kaže, čita drugačije od ostalih knjiga.

Književnoj publici u Goraždu, kroz jasan neuobičajen motivacijski govor Skorup je odaslao poruke kako je nemjerljivo važno da svako od nas preispita svoj sistem vrijednosti i prioritete, ne libeći se da mijenjajući sebe i razvijajući vlastiti karakter činimo svijet boljim.

O knjizi je na promociji govorila mr. Emina Hadžić koja je posebno istakla jednostavnost jezika kojim je pisana ova knjiga i prisnost koju autor karakterom knjige ostvaruje s čitaocima. Citirajući niz dijelova iz priručnika Hadžić je predstavila kompleksnu temu kojom se autor bavi i na taj način je približavajući pažljivom i zainteresovanom čitaocu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promocija prijevoda Đulistana i Bustana i izložba rukopisa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta