Kultura     | 19.06.2019. 12:36 |

Islamsko-pedagoški fakultet u Zenici postao punopravan član UNZE-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 19. juna (FENA) - Rektor Univerziteta Zenica (UNZE) Damir Kukić i dekan Islamsko pedagoškog fakulteta (IPF) Halil Mehtić potpisali su Sporazuma o ostvarivanju akademskih prava i obaveza IPF-a u sastavu UNZE-a.

Sporazumom osigurava da i IPF, a čiji je osnivač Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, stječe sva prava i obaveze koje imaju i preostalih sedam fakulteta UNZE-a.

-Sporazum predstavlja temelj naše i do sada uspješne saradnje. Ja se nadam da će u budućnosti ta saradnja biti još kvalitetnija i bolja - kazao je rektor Kukić.

Dodao je da Sporazum predstavlja temelj saradnje u okviru akademske zajednice i ono što je vrlo bitno, da zadrži svoj specifikum, poseban status u smislu da je IZBiH osnivač tog fakulteta

Kukić je najavio da će nakon potpisa ovog dokumenta biti upućena inicijativa Vladi ZDK-a, kao osnivaču UNZE-a, da provede procedure izmjene i dopune Zakona o Univerzitetu u Zenici, jer je IPF promijenio svoj status u okviru UNZE-a.

Dekan Mehtić navodi da IPF od samog osnivanja UNZE-a ima aktivnu ulogu te da je poslije Metalurškog i Mašinskog fakulteta, po godini osnivanja treća članica UNZE-a.

-Sa svojih pet studijskih programa, više od 600 studenata, tri doktorska i četiri magistarska studija, to je ono što IPF u ovom trenutku može da predstavi i ponudi javnosti. Na ovaj način, UNZE slijedi praksu koja je prisutna na svim relevantnim univerzitetima u Evropi i svijetu - podvukao je Mehtić.

Novi zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević zahvalio je Vladi ZDK, menadžmentu UNZE-a te rektoru Kukiću za podršku IPF-u.

-IPF u Zenici je jedan od tri visoko obrazovne ustanove unutar IZBiH, pored Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Islamsko pedagoškog fakulteta u Bihaću, te je važan za produciranje kadrova koji su izuzetno važni za misiju IZBiH - istakao je muftija Dizdarević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Dani Filozofskog fakulteta Zenica povodom 30. godišnjice te ustanove

Počela realizacija projekta Erasmus+ SMEQA kojim koordinira UNZE

Potpisan novi kolektivni ugovor za Univerzitet u Zenici, plaća uvećana za 250 KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo