Kultura     | 19.06.2019. 12:15 |

ZDK prvi u BiH započeo andragoško osposobljavanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. juna (FENA)  - Obukom za grupu od 24 asistenta i docenta s Univerziteta u Zenici, koja je počela danas na Pravnom fakultetu, Zeničko-dobojski kanton prvi je u Bosni i Hercegovini započeo realizaciju andragoškog osposobljavanja (obrazovanje odraslih) po javno važećem programu, saopćila je Press služba ZDK.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK donijelo je program "Osnovna andragoška obuka" kao program neformalnog obrazovanja od posebnog interesa za Zeničko-dobojski kanton, koji implementira u saradnji s Pedagoškim zavodom ZDK, a uz stručnu i finansijsku podršku DVV International - Ureda za Bosnu i Hercegovini.

- Obuka za nastavni kadar srednjih škola, bit će održana u petak. Ovo su prve dvije grupe polaznika koje imaju priliku da razvijaju vještine i kompetencije za rad s odraslim polaznicima po javno važećem programu", kazao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Program "Osnovna andragoška obuka" podrazumijeva interaktivnu obradu četiri tematske cjeline, kao obavezna modula: Učenje odraslih - psihološke osnove, karakteristike, stilovi učenja, Komunikcija, grupna dinamika i upravljanje obrazovnom grupom, Vizualizacija i prezentacija u obrazovnom radu s odraslima te Interaktivne metode obrazovanja odraslih.

Skupština ZDK je 2014. godine donijela Zakon o obrazovanje odraslih, kao okvir za ovu oblast, a saradnja s DVV International dio je napora na jačanju struktura za implementaciju Zakona, kao i kapaciteta unutar resornog ministarstva kako bi se proces obrazovanja odraslih mogao pratiti i provoditi u praksi. 

(FENA) M. B.

ZDK

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo