Bosna i Hercegovina     | 19.06.2019. 11:41 |

509. „Dani Ajvatovice“: Promocija knjige „Kraljevski grad pod sultanima“

FENA Mevlida Ridžal

DONJI VAKUF, 19. juni (FENA) - Knjiga „Kraljevski grad pod sultanima” prof.dr. Ismeta Bušatlića promovirana je u Donjem Vakufu, u okviru manifestacije 509. „Dani Ajvatovice“.

Istaknuto je da djelo doprinosi rasvjetljavanju prošlosti grada Jajca iz doba osmanske vladavine, utemeljenjoj na bogatom istraživačkom materijalu i da je, pišući o lijepoj i mudroj riječi koja se baštinila na tom području, autor ukazao na kontinuitet pismenosti od srednjovjekovne Bosne pa sve do austrougarske okupacije 1878., odnosno na to da Bosna iz tog vremena nije bila „tamni vilajet“, kako je mnogi žele predstaviti.

Kako je kazao jedan od promotora, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce Zehrudin Hadžić, knjiga podsjeća na značaj višestoljetnog suživota na ovim prostorima.

- Jajce je uvijek bilo mjesto različitih kultura, nacija, svjetonazora i naroda, što je zapravo Božija sudbina. Takvo Jajce, u kome niko nikome nije smetao, primjer je kakvo ono treba biti danas, i ostati ubuduće - naglasio je.

O značaju knjige „Kraljevski grad pod sultanima” govorio je i promotor Mevzudin Duranović, te član Organizacionog odbora ovogodišnje „Ajvatovice“ Amir Čavak.

-Ova  promocija, i već održani 21. internacionalni karate turnir „Bugojno Open“, te šahovski turnir „Ajvatovica 2019.“, na kojem su drugo mjesto podijelili Senad Kamberović iz Sarajeva, Predrag Barišić iz Kiseljaka i Draško Babić iz Prijedora su, zapravo, najbolja promocija vrijednosti zajedničkog života u BiH, što je ujedno i jedna od osnovnih ideja i poruka ovogodišnje manifestacije - istaknuo je Čavak.

Manifestacija „Dani Ajvatovice“ bit će nastavljena danas u Travniku, gdje će biti organizirana tribina o temi „U Poslaniku imate divan uzor“, o kojoj će govoriti akademik Esad Duraković, te promocijom zbirke pjesama „Korak kama“  Jasmine Zuhrić-Šiljak u Bugojnu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Mostaru promovirana knjiga 'Primjena opće pripremnih vježbi'

Damir A. Saračević u Sarajevu predstavio knjigu 'Recept za jedinstvo različitosti'

Predstavljena knjiga 'Antikoagulacijska i antitrombocitna terapija u kardiologiji' Jasmina Čaluka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo