Ekonomija     | 19.06.2019. 13:58 |

Zvizdić otvorio Međunarodni sajam 'Dani trešnje 2019'

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 19. juna (FENA) - Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma "Dani trešnje 2019", koji je okupio preko 300 izlagača, otvoren je u srijedu u Vrapčićima kod Mostara, a otvorio ga je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Osim prezentacije poljoprivrednih proizvoda, na ovogodišnjem sedamnaestom izdanju Sajma izlagači iz Albanije, Republike Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore, Turske i BiH imat će priliku promovirati i stare autohtone zanate zemalja iz kojih dolaze.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je u svom obraćanju kako su sajmovi i biznis forumi sasvim sigurno najbolja prilika za prezentaciju privrednih i investicionih potencijala, za susrete privrednika iz BiH, čitave regije i širega područja te dobra prilika da se razgovara o najboljim modelima daljeg jačanja poslovnog okruženja i stavljanja svih potencijala u funkciju ekonomskog razvoja BiH.

- Takav je, naravno, i ovaj sajam koji je dobra prilika da se, prije svega, prezentiraju ozbiljni potencijali koje posjeduje Hercegovina kako u oblasti investicionih projekata, tako i u oblasti poljoprivrede i turizma - poručio je Zvizdić.

Dodao je kako je samo Hercegovačko-neretvanski kanton u prvom kvartalu ove godine imao oko 25 do 30 hiljada turista s ostvarenih skoro 40 hiljada noćenja što, kako je ocijenio, govori o stalnom rastu turizma kao jedne vrlo bitne privredne grane.

- Ono što treba raditi jeste da ubrzamo postojeće administrativne procedure kako bi intencije investitora mogle da padnu na plodno tlo, a što se tiče same Hercegovine, ona kroz svoje historijske, prirodne, kulturno-historijske, turističke i ekonomske potencijale ima zaista šta ponuditi i domaćim i stranim investitorima i ja sam siguran da će se ti projekti nastaviti - poručio je Zvizdić kojemu je tom prilikom dodijeljeno i prestižno priznanje Sajma "Zlatna trešnja s medaljom".

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Edin Mušić kazao je kako je bio dio tima koji je prije 17 godina, kada je sajam tek pokrenut, htio stvoriti jedan novi brend i osmisliti nešto što će nositi jednu snažnu poruku ovog podneblja, a to je kult trešnje.

- Mislim da smo time pokrenuli jedan opšti naboj kultivizacije prostora, tako da je trešnja možda ostala u drugom planu, ali su se razvile mnoge druge vrste i na ovom području su sada milioni kilograma raznog voća i povrća.

Sajam trešnje je bio jedan katalizator za razvoj poljoprivrednih i onih voćarskih kultura na ovom prostoru i on već sada poprima jednu drugu dimenziju i pokušava da bude spoj između poljoprivrede, prehrane i turizma. On je danas i Sajam trešnje ali i spoj za nešto što nas očekuje u narednom periodu - ocijenio je Mušić.

Po riječima direktora Sajma Salema Bubala, ovogodišnji "Dani trešnje", čiji je partner Obrtnička komora Federacije BiH, uz sve navedeno, žele zaštiti turističku privredu i turističke proizvode na ovim prostorima.

- To ćemo učiniti upravo preko starih, autohtonih zanata koji postaju turistički brend i turistički proizvod, ne samo u Gradu Mostaru ili Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini - kazao je Bubalo.

 Istakao je kako Sajam ima i humanitarni karakter pa će tako posjetioci kupovinom dobrovoljnih humanitarnih ulaznica donirati sredstva koja će preko Centra "Los Rosales" ići za djecu s poteškoćama u razvoju, a ujedno i sudjelovati u nagradnoj igri.

Nagrade su osigurali Međunarodni aerodrom Tuzla i Aerodrom Mostar kojima su tom prilikom uručena i posebna priznanja Sajma.

U okviru svečanog otvaranja potpisan je i Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Grada Mostara i Grada Zrenjanina iz Republike Srbije te između Grada Mostara i Grada Skoplja iz Republike Sjeverne Makedonije, a upriličena je i prezentacija gondolsko-panoramske žičare koja bi, kao budući turistički proizvod, opsluživala planinski, turističko-rekreacijski masiv Rujište.

Sedamnaesto izdanje "Dana trešnje" održava se do 21. juna, a u sklopu njega bit će upriličen upriličeno i nekoliko stručnih naučnih predavanja, prezentacija projekata te promocija proizvoda uz raznovrsnu gastro ponudu. Organizator sajma je Turističko udruženje Sjever Mostar.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu