Kultura     | 19.06.2019. 08:15 |

Monografija 'Gimnazija novoga doba' Marinka Jovanovića u Kosači

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. lipnja (FENA) - Monografija ''Gimnazija novoga doba'' autora Marinka Jovanovića, koja je posvećena 45. obljetnici osnivanja Gimnazije fra Grge Martića Mostar, bit će predstavljena 21. lipnja na svečanoj promociji 45. generacije maturanata u Velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače.

Inače, spomenuta škola osnovana je 24. svibnja 1974. godine pod nazivom Druga gimnazija u Mostaru. U prvu generaciju upisano je 337 učenika raspoređenih u 11 odjela. Školske 1977./78. godine upisano je 1079 učenika i to je bio najveći broj učenika u povijesti škole.

Kasnije se broj učenika smanjivao, a najveći pad je bio u ratnom razdoblju kad je u školskoj 1993./94. godini bilo svega 136 učenika. Nakon rata škola se oporavila i obnovila i kadrovski i materijalno. Svojim radom i općom ulogom u razvoju društvene zajednice izborila se za status jedne respektabilne srednje škole koja je na ponos kako Gradu Mostaru tako i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

U monografiji je na 208 stranica sažeto prikazana povijest škole, a objavljeno je i dosta dokumenata i zanimljivih fotografija. Prva fotografija je slika prvog nastavničkog kolektiva iz rujna 1974. godine, a kronološki zadnje su fotografije s maturalne večeri od 21. svibnja 2019. godine. Ovu školu dosad je uspješno završilo više od šest i pol tisuća učenika.

Gimnazija je od svog postanka zamišljena kao elitna općeobrazovna škola koja sprema učenike za studij na sveučilištima, a svršeni učenici ove gimnazije postizali su zapažene uspjehe u svim područjima života.

Recenzenti monografije su dvojica sveučilišnih profesora - akademik Mladen Bevanda i prof. dr. sc. Milan Vego, a pogovor je napisao predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Nevenko Herceg, priopćeno je iz Kosače.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta