Kultura     | 18.06.2019. 11:48 |

Na ANUBIH održana komemoracija Taibu Šariću

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu  povodom smrti akademika Taiba Šarića održana je danas u amfiteatru ANUBiH.

Istaknuti naučnik, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine akademik Taib Šarić preminuo je 15. juna u Sarajevu.

Taib Šarić rođen je 1934. godine u Čapljini. Školovao se u Čapljini, Mostaru i Derventi, a  diplomirao je, magistrirao i doktorirao agronomiju na Univerzitetu u Sarajevu.

Uime ANUBiH i odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka od akademika Šarića oprostila se akademkinja Mirjana Vuković.

Vuković se osvrnula na bogatu naučnu karijeru profesora Šarića, podsjetivši  da je bio  profesor emeritus na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu na kojem je izvodio nastavu na postdiplomskom studiju iz agroekologije. Objavio je više od 100 naučnih radova i oko 600 stručnih članaka iz oblasti ratarstva, agroekologije, herbologije i zaštite okoliša, koji su bili predmet njegovih istraživanja tokom pet decenija rada. Učestvovao je u obrazovanju 44 generacije studenata agronomije.

Akademkinja Vuković istakla je da je Šarić bio čovjek široke opšte kulture , izvrstan predavač i izvrstan čovjek.

Uime kolega s Poljoprivredno prehrambenog fakulteta od Šarića se oprostio profesor Ševal Muminović koji je u osvrtu na profesionalni rad akademika Šarića podsjetio da je bio  utemeljitelj herbologije kao nauke u Bosni i Hercegovini i jedan od njenih pionira i da je  1977. osnovao  na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu i postdiplomski studij iz herbologije, prvi takav u Evropi. Na njemu su predavali i predavači iz Švicarske, Italije ...

Taib Šarić profesor emeritus na Poljoprivrednom fakultetu  je predavao predmet Opšte ratarstvo, a određen broj godina je predavao i Agroekologiju sa agrotehnikom, Osnove ratarstva, Specijalno ratarstvo i Zaštitu i uređenje okoliša. Na postdiplomskim studijama je predavao više predmeta iz oblasti ratarstva, herbologije i zaštite okoliša.

Bio je utemeljitelj herbologije kao nauke u Bosni i Hercegovini i jedan od njenih pionira u Jugoslaviji. Bio je jedan od pionira nove naučne oblasti alelopatije (biohemijski inhibitorni ili stimulativni međuuticaj biljaka) u Evropi. Tokom sedam godina rukovodio je velikim jugo-američkim naučnim projektom o istraživanju alelopatije usjeva i korova.

Bio je kroz tri decenije glavni i odgovorni urednik tri časopisa iz poljoprivrede. Izabran je za evaluatora međunarodnih naučnih projekata iz oblasti poljoprivrede i zaštite okoline za administraciju Evropske unije u Briselu. Bio je glavni urednik međunarodnog naučnog časopisa Herbologia (na engleskom) u kojem se objavljuju radovi prominentnhi autora s više kontinenata. Za naučni rad i stručnu publicistiku dobio je Nagradu “Veselin Masleša”.

Tri puta je nominiran za laureata World Food Prize (neformalna Nobelova nagrada za hranu i poljoprivredu). Za dopisnog člana ANUBiH izabran je 2002., a za redovnog 2008. godine.

Sahrana će biti obavljena danas  na groblju Lav u 14.00 sati.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

ANUBiH - Nobelova nagrada iz fizike za 2023. i uspjesi akademika Dejana Miloševića

Promovisani novoizabrani članovi ANU BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana