Svijet     | 18.06.2019. 10:52 |

Al-Moualem: Sirija ne želi ući u sukob s Turskom

FENA Internet

PEKING, 18. juna (FENA) - Sirija ne želi ući u sukob s Turskom, izjavio je u utorak sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Moualem, nakon što je Turska saopćila da je jedan od njenih položaja u sirijskoj pokrajini  Idlib napadnut u regiji pod kontrolom sirijskih vladinih snaga.

Rusija, koja podržava predsjednika Bashara al-Assada u sirijskom građanskom ratu i Turska, dugo vremena saveznica pobunjenika, postigle su sporazum o deeskalaciji sukoba u regiji Idlib, koji je na snazi od prošle godine.

Sporazum je, međutim, počeo da 'popušta' u posljednjim mjesecima, a sukobi su prinudili stotine hiljada civila da napuste Idlib. Ta pokrajina posljednji je preostali bastion pobunjenika nakon osam godina građanskog rata.

- Nadamo se da se naša i turska vojska neće sukobiti. To je naš princpijelni stav - izjavio je al-Moualem novinarima u Pekingu na zajedničkoj konferenciji za štampu sa šefom kineske diplomatije Wang Yijem.

 Dominantna sila u Idlibu je Tahrir al-Sham, posljednji preostali ogranak Nusra fronta koji je bio dio al-Qaede do 2016. Ostale grupe, uključujući i one s turskom podrškom, prisutne su u regiji.

- Pitanje koje se sada nameće je šta Turska želi u Siriji? Turska je okupatorska sila na sirijskom tlu, i ima vojno prisustvo u određenim djelovima Sirije - dodao je al-Moualem.

- Štiti li ona Nusra Front? Šiti li određene terorističke grupe, uključujući Islamski pokret istočnog Turkestana? -zapitao se , misleći na ekstremističku grupu koju Kina optužuje za napade u njenoj pokrajini Xinjiang na dalekom zapadu zemlje.

Pitanje koje treba postaviti Turskoj, kako kaže al-Moualem, glasi: Koji su njeni stvarni ciljevi?

- Mi se borimo protiv terorističkih grupa i organizacija. Cijeli svijet vjeruje je da su ti ljudi protiv kojih se borimo teroristi - kazao je šef sirijske diplomatije, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'