Bosna i Hercegovina     | 18.06.2019. 10:03 |

Obilježavanje Dana joge - Prakticiranje joge dobrobit za um, tijelo i duh

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Podsjećanjem na dobrobiti za um, tijelo i duh koje prakticiranje joge donosi, ambasador Republike Indije za BiH Kumar Tuhin najavio je u subotu početak obilježavanja petog Međunarodnog dana joge u Bosni i Hercegovini, koji organizira Ambasada Indije sa sjedištem u Mađarskoj, uz podršku Grada Sarajeva.  

Podsjetio je da su UN 2014. godine odlučile o proglašenju 21. juna kao Međunarodnog dana joge, s podrškom 177 država. Od 2015. godine Ambasada Indije sa sjedištem u Mađarskoj svake godine organizira u Sarajevu obilježavanje Međunarodnog dana joge.

Ambasador je naglasio da je ove godine, taj događaj, posvećen jačanju prijateljskih veza i partnerskih odnosa Indije i Bosne i Hercegovine. Stoga su, kaže, osim joge pripremili i druge sadržaje poput indijskog plesa i muzike.  

Zamjenik gradonačelnika Sarajevo Milan Trivić istaknuo je da Grad Sarajevo podržava tu manifestaciju za koju i on kaže da doprinosi suradnji Indije i Bosne i Hercegovine.     

- Nakon Sarajeva, manifestacija će biti nastavljena u Mostaru, potom i u Banjoj Luci - najavio je.

Ambasador je pojasnio da u Indiji joga predstavlja filozofski pristup životu koji podrazumijeva biti u miru sa sobom, svojom okolinom i svim ljudima oko sebe. Obuhvata vježbe, meditaciju, disanje, hranu i tome slično.

U BiH, kako je kazao, popularnost joge sve je veća. Mnoge škole u Sarajevu i cijeloj BiH prakticiraju jogu, a namjera je učiniti je pristupačnom što većem broju ljudi.  

Joga se treba prakticirati redovno. Ima svoja pravila jer ljudi koji prakticiraju jogu trebali bi slijediti principe istine i poštenja i to su zapravo jedina ograničenja. Riječ "joga" ima korijen u standardiziranom dijalektu starog indoarijevskog jezika i znači "sjediniti se" ili "ujediniti se". Šiva, jedno od glavnih božanstava u hindu religiji, smatra se prvim jogijem ili adijogijem i prvim guruom koji je prenio svoje znanje na sedam mudraca. Oni su nauku joge prenijeli u različite dijelove svijeta među kojima su Azija, Bliski istok, sjeverna Afrika i Južna Amerika.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Šef ukrajinske diplomatije Kuleba u posjeti Indiji iduće sedmice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo