Svijet     | 18.06.2019. 10:05 |

Wang Yi upozorio protiv 'otvaranja Pandorine kutije' na Bliskom istoku

FENA Internet

PEKING, 18. juna (FENA) - Šef kineske diplomatije Wang Yi upozorio je u utorak da svijet ne bi trebao "otvarati Pandorinu kutiju" na Bliskom istoku, dok je osudio američke pritiske na Teheran i pozvao Sjedinjene Države da ne napuštaju istorijski nuklearni sporazum.

Strahovanja od sukoba između Irana i Sjedinjenih Država porasla su od četvrtka kada su dva naftna tankera napadnuta u Omanskom zlivu.

Sjedinjene Države optužuju Iran za napade, godinu dana nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz iranskog nuklearnog sporazum iz 2015.

Iran negira umješanost u napade na tankere i saopćio je jučer da će premašiti limite zaliha obogaćenog urana navedene u sporazumu, koji je imao za cilj limitirati njegove nuklearne kapacitete.

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan istog je dana objavio slanje oko 1.000 novih američkih vojnika na Bliski istok, u kako navodi, odbrambene svrhe, pozivajući se na brige od prijetnji iz Irana.

Govoreći u Pekingu nakon sastanka sa sirijskim kolegom, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je da Sjedinjene Države ne bi trebale koristiti "ekstremni pritisak" u rješavanju sporova s Iranom.

Wang je izjavio novinarima da je Kina "naravno veoma zabrinuta" situacijom u Zalivu i pozvao je sve strane da ublaže napetosti i da ne idu u pravcu sukoba.

- Pozivamo sve strane da ostanu razumne i pokažu suzdržanost, da ne poduzimaju nikakve akcije koje jačaju regionalne napetosti i da ne otvaraju Pandorinu kutiju - izjavio je Wang Yi.

- Posebno bi američka strana trebala odustati od svojih metoda ekstremnog pritiska. Svako jednostrano ponašanje krši međunarodno pravo. To ne samo da ne rješava problem, to samo stvara čak i veću krizu - kazao je šef kineske diplomatije, prenosi Reuters. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom