Bosna i Hercegovina     | 18.06.2019. 10:28 |

Ambasadorica Kanade odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. juna (FENA) - Ambasadorica Kanade za BiH Isabelle Poupart posjetila je Memorijalni centar Potočari i susrela se s Majkama Srebrenice pred odlučivanje Vlade Kanade o peticiji e-1837 kojom se traži krivična odgovornost u toj zemlji za one koji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid - saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

Naglašavajući da je riječ o veoma važnom koraku kanadske ambasadorice, IGK navodi da je ambasadorica Poupart u Potočarima boravila u pratnji predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Kanade. 

Ona je uputila poruku direktoru IGK-a Emiru Ramiću u kojoj podsjeća da su kanadski politički predstavnici tokom niza godina izdavali saopćenja u vezi sa genocidom počinjenom u Srebrenici.

- Sa moje strane, u protekle dvije godine 11. jula izdala sam zajedničke izjave s ambasadorom Stéphaneom Dionom u svojstvu specijalnog izaslanika Kanade za Evropu. Istu zajedničku izjavu izdaćemo i ovog 11. jula - navela je između ostalog.

Govoreći o svojoj posjeti Memorijalnom centru Potočari, navodi da je to bilo veoma dirljivo i srceparajuće iskustvo.

-Pored informacija koji smo dobili od osoblja Memorijala, zahvalna sam preživjelim žrtvama, uključujući i mnoge Majke Srebrenice, koji su s nama podijelili svoje priče i pratili nas u obilasku - dodala je.

Direktor IGK-a Emir Ramić je izrazio zahvalnost uime Instituta, kao i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, bosanske zajednice u Kanadi te posebno uime preživjelih žrtava genocida koji žive u Kanadi, što je ambasadorica Poupart uime države Kanade odala počast žrtvama genocida u Memorijalnom centru i tako ohrabrila preživjele, posebno Majke Srebrenice da nastave borbu za istinu, pravdu i kulturu sjećanja.

Ramić ističe da je posjeta ambasadorice Potočarima posebno značajna u momentu kad je, prije nekoliko dana, kanadski parlament prezentirao peticiju e-1837 kojom se od Vlade Kanade traži krivično sankcionisanje negatora genocida počinjenog u Srebrenici.

Izrazio je nadu da će kanadskoj vladi odavanje počasti žrtvama genocida u Memorijalnom centru u Potočarima i izjave Majki Srebrenice biti još jedan argument u prihvatanju zahtjeva iz peticije e-1837.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Premijer Nikšić s delegacijom Vlade Federacije BiH u Potočarima: Da se nikad više i nikome ne ponovi

Eichhorst u Potočarima: Ono što se desilo ovdje prije 28 godina ne smije biti zaboravljeno

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo