Svijet     | 18.06.2019. 09:38 |

Sjedinjene Države objavile slanje oko 1.000 novih vojnika na Bliski istok

FENA Internet

WASHINGTON, 18. juna  (FENA) - Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan objavio je slanje oko 1.000 novih vojnika na Bliski istok, u kako je naveo, odbrambene svrhe, pozivajući se na prijetnju iz Irana.

Strahovanja od sukoba između Irana i Sjedinjenih Država u porastu su od četvrtka kada su napadnuta dva naftna tankera, za što je Washington optužio Teheran. 

- Nedavni iranski napadi potvrđeni su validnim i kredibilnim obavještajnim podacima koje smo dobili o neprijateljskom ponašanju iranskih snaga i njihovih savezničkih grupa koje prijete američkom vojnom osoblju i našim interesima širom regije - navodi Shanahan u izjavi za javnost.

Novi američki vojnici stižu na Bliski istok pored već 1.500 vojnika koji su poslani prošlog mjeseca u odgovoru na napad na naftni tanker u maju. Washington je prethodno pooštrio sankcije Iranu, naređujući svim zemljama i kompanijama koje posluju s Teheranom da prekinu uvoz iranske nafte ili će biti isključene iz globalnog finasijskog sistema, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'