Kultura     | 17.06.2019. 19:48 |

Predstavljena knjiga brata i sestre, Borjane i Slobodana Stajića

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Knjiga izvajana od putopisa i zapisa sestre i brata "Od Kartage do jezera Kunming" Borjane i Slobodana Stajića predstavljena je danas u Sarajevu.

U knjizi su objavljene reportaže sa putovanja od 70-tih godina do danas, a promotori Đuro Kozar i Edina Kamenica kazali su da je ovo, na žalost, spomen-knjiga jer Borjana Stajić od 27. marta ove godine tihuje u svom vječnom počivalištu na sarajevskom groblju Bare.

Međutim, kako je rečeno, njeni putopisi iz Sjeverne Afrike, sa sredozemlja, centralne Evrope i zapisi o drevnom Sarajevu ostaju zauvijek.

Kozar se prisjetio da je bio urednik Borjani Stajić, koja je bila vrlo uspješan novinar, imala je jako lijepih tekstova sa predstavljanja uspješnih mladih ljudi, pratila je kulturne manifestacije.

- Stoga, kada čovjek čita njihove reportaže sa putovanja, kao da i sam putuje - od Egipta, Španije, Azije, Mađarske do Češke. Dio knjige posvećen je i Sarajevu, kojem su posvetili dvije reportaže - o hotelu Evropa i jednu o Katedrali – kazao je Kozar.

Za Edinu Kamenicu knjiga je važna i zbog toga što je Slobodan Stajić u njoj literarnoj vječnosti predao i sudbine nekoliko ljudi, poznatih i nepoznatih, Čede Kapora, Steve Milodraga, Gorana Čengića.

- Imajući u vidu sve veće otuđenje u današnjim porodičnim vezama, činjenica da je jedan brat na ovaj način produžio život svoje sestre, učinio je besmrtnom, jer knjige ne umiru, za mene je vrijedna svakoga poštovanja – istakla je Kamenica.

Izvode iz knjige čitala je Aida Krehić, a izdavač je Art Rabic.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Predstavljena knjiga 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom