Bosna i Hercegovina     | 17.06.2019. 17:56 |

Obilježena 27. godišnjica pogibije slovenačkog novinara Ive Štandekera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Povodom 27. godišnjice od pogibije slovenačkog humaniste i novinara Ive Štandekera, smrtno stradalog na reporterskom zadatku 16. juna 1992., ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac, potpredsjednica Slovenskog društva "Cankar" iz Sarajeva Dina Maksumić i predstavnici lokalne zajednice danas su položili cvijeće na njegovo spomen-obilježje na Dobrinji.

Štandeker, čije je geslo bilo "rad imam mesta in sovražim če jih gdo napada - volim gradove i ne podnosim kada ih neko napada", bio je jedan od novinara slovenačkog tjednika "Mladina" koji su devedesetih godina svojim kritičkim tekstovima koračali ispred svog vremena.

Tokom rata u BiH Ivo Štandeker profesionalno je obavljao svoj novinarski zadatak izvještavajući iz opkoljenog Sarajeva i suosećajući sa patnjama njegovih građana.

Kao znak zahvalnosti i sjećanja na tog velikog čovjeka i humanistu, zvaničnici Sarajeva i Slovenije i ove godine položili su cvijeće na njegovo spomen-obilježje na Dobrinji pod lipom koju su 2005. zasadili tadašnja gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac i tadašnji ambasadror Republike Slovenije u BiH Tadej Labernik.

Ove godine grad Sarajevo posthumno je dodjelio "Plaketu grada Sarajeva" Ivi Štandekeru, saopćeno je iz Slovenskog društva "Cankar" Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Obilježena 32. godišnjica odbrane Centra za obrazovanje kadrova MUP-a RBiH i pogibije Samira Mišića

Šefovi diplomatija slave 75. godišnjicu NATO saveza, razmatraju koordinaciju vojne pomoći Ukrajini

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'