Bosna i Hercegovina     | 17.06.2019. 17:55 |

Dudaković i ostali: U Reveniku vidio tijelo ubijenog Jevića

FENA Saopćenje

 
SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je sredinom septembra 1995. godine, kada se povlačio s grupom saboraca nakon ofanzive Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u selu Revenik kod Bosanskog Petrovca vidio mrtvo tijelo Dmitra Jevića.

Milorad Mrđa kazao je da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), bio na grahovskom ratištu kada je Peti korpus probio linije. Sa grupom od 12 saboraca krenuo je u povlačenje i išli su prema Grmeču, jedinim putem koji su znali.

Rekao je da putem nisu vidjeli ni civile ni vojsku, a da je u selu Revenik pored kuće vidio kako leži Dmitar Jević, kojeg je znao kao vozača autobusa. Prema njegovim riječima, Jević je, u bijeloj majici, ležao potrbuške i imao je ranu na leđima.

Mrđa je kazao da se nije zadržavao. Prezicirao je da su njegovi saborci prošli ispod kuće, a da je on jedini vidio tijelo, te da im je to malo kasnije rekao.

On je kazao da su uveče stigli do njegovog sela Smoljani, gdje je bilo puno dima od zapaljenih kuća. Dodao je da su se s pripadnicima VRS-a spojili u Lušci Palanci (općina Sanski Most), a da je na Manjači sreo Jevićevog brata i rekao mu šta je vidio.

Za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, optuženi su nekadašnji komandant Petog korpusa ABiH Atif Dudaković i bivši pripadnici ove formacije Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica tereti Dudakovića i za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti - pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NO APZB) - za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini.

Na pitanje odbrana da li je siguran da su jedinice ABiH prošle kroz selo Revenik, svjedok Mrđa je odgovorio da ih nije vidio. On je potvrdio da mu je poznato da je prije ovih događaja bila akcija “Oluja”.

Svjedok je kazao da ne zna da li je Jević bio negdje angažovan, kao ni da se njegovo ime nalazi na spomeniku palim borcima nedaleko od mjesta gdje danas radi.

Kao svjedok je saslušan i Radivoje Jević, koji je izjavio da mu je Mrđa u Lušci Palanci rekao da je vidio njegovog mrtvog brata u Reveniku.

On je kazao da je u decembru 1995. pozvan na identifikaciju u Novi Grad. Rekao je da je brat imao ulaznu ranu iza uha, a izlaznu na čelu, te da nije imao drugih povreda na tijelu. Jević je kazao da je njegov brat Dmitar bio 1938. godište i da je bio u radnoj obavezi kao vozač radnika u šumarstvu.

On je rekao da je od snahe, koja je 13. septembra došla tamićem kod njega u Laktaše, čuo da mu je brat to jutro otišao u šumu, a da je ona otišla kada je vidjela da ide vojska.

Na pitanja odbrana, svjedok kazao je da je tokom rata viđao brata i da je znao nositi maskirni prsluk, a ispod njega civilnu odjeću. Jević je potvrdio da se imena tog i još jednog brata nalaze na spomeniku palim borcima.

Suđenje se nastavlja 24. juna, prenosi Birn.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

U Sudu BiH završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo