Ekonomija     | 17.06.2019. 17:08 |

Pandža: Krajnje je vrijeme da se nađe dugoročno rješenje za Aluminij (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Aluminij d.d. Mostar je dio svjetske industrije i kao takav vezan svjetskim tržištem i za ulaz i za izlaz, ali ono što nama najviše ne odgovara i s čime se ne možemo nositi je problem cijene električne energije i treba provjeriti mogućnost da li postoji opcija da se jednom zauvijek riješi pitanje cijene električne energije za Aluminij - izjavio je danas direktor ove komapnije Dražen Pandža.

Predstavnici Aluminija d.d. Mostar u Sarajevu su na sastanku s predstavnicima Vlade Federacije BiH razgovarali o statusu i budućem uređenju ove kompanije. 

- Gubici koje gomilamo su preveliki i ako želimo biti odgovorni prema nama i društvu moramo reći da je ovo krajnji momenat da se neke stvari zaustave, podvuče crta i pokuša naći neko dugoročno rješenje - istakao je Pandža.

U proteklom vremenu, kako je dodao, pokušali su naći strateškog partnera s obzirom da je i revizorski izvještaj sugerirao takvu mogućnost.

- Obratili smo se našim dugogodišnjim partnerima s kojima radimo, pitali smo da li bi bili zainteresirani da uđu u taj  proces i načelno smo dobili pozitivan odgovor. Postoji jedan konzorcij na čelu s Glencorom, naš glavni, višegodišnji partner u zadnjih 20 godina gdje su iskazali spremnost i volju da uđu u proces privatizacije kao strateški partneri - dodao je Pandža.

Prošli četvrtak, kako je kazao, održali su radni sastanak Nadzornog odbora gdje su bili i predstavnici malih i velikih dioničara i prezentirali situaciju u društvu i konzorcij je prezentirao način kako bi oni vidjeli rješavanje problema, te ako bi garantirali dugoročnu opstojnost tvornice u Mostaru sa zadržavanjem radnih mjesta.

- Plan je da se u skorije vrijeme održi sastanak s predstavnicima Vlade, odnosno da konzorcij počne direktno razgovarati s predstavnicima vlade vezano za tehničke aspekte - kazao je Pandža.   

 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3086

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1JvNBRYfF83aJmn3SqLvWEkzui97F7NAu?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom