Svijet     | 17.06.2019. 16:59 |

Čelnik Arapske lige - Nema mirovnog plana za Bliski istok bez palestinske države

FENA Internet

KAIRO, 17. juna (FNA) - Čelnik Arapske lige u ponedjeljak je upozorio da će pokušaji da se razriješi izraelsko-palestinski sukob biti uzaludni bez uspostave palestinske države na svim teritorijama koje je okupirao Izrael u Bliskoistočnom ratu u 1967. 

Izgleda da su komentari Ahmeda Aboula Gheita usmjereni na još neobjavljeni merički bliskoistočni mirovni plan koji je američki predsjednik Donald Trump već nazvao "sporazumom stoljeća". U okviru plana, konferencija pod američkim vodstvom bit će održana naredne sedmice u Bahreinu o prijedlozima za jačanje palestinske ekonomije.

Palestinsko čelništvo bojkotuje konferenciju, tvrdeći kako postoji velika vjerovatnoća da će plan biti značajno pristrasan u izraelsku korist i da će ugušiti palestinske aspiracije za uspostavom države na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Iako precizniji detalji nacrta plana tek trebaju biti objavljeni, palestinski i arapski izvori koji su obaviješteni o njemu tvrde da on razara dvodržavno rješenje.

- Štagod odbaci palestinska ili arapska strana je neprihvatljivo - izjavio je Aboul Gheit tokom skupa u Arapskoj Ligi.

- Ono što je prihvatljivo kao rješenje s naše strane kao Arapa je uspostava palestinske države u granicama od 4. juna 1967. i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom - dodao je on, prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Jurišić posjetila Palestince u centru 'Salakovac', neki zatražili azil u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu