Bosna i Hercegovina     | 17.06.2019. 16:44 |

Mahmutbegović:Izjave Cvijanovićke pokazuju da se povampirio četnički ekstremizam

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović izjavila je danas da posljednji istupi predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović ukazuju da je očigledno dobila zadatak da svoju državu, Bosnu i Hercegovinu, pokuša na najgori mogući način optužiti i diskreditirati u međunarodnim okvirima.

Ističe da je očigledno Cvijanović dobila zadatak da u javni prostor vrati priču kojom velikosrpski krugovi pokušavaju opravdati masovne zločine i genocid kao legitimnu borbu protiv muslimana.

- Ti koordinirani pokušaji uništavanja ugleda države BiH naravno neće uspjeti, jer niko ne može potisnuti istinu o žrtvama četničkog divljanja. Razmjere genocida i masovnih zločina počinjenih uime velikosrpskog projekta jako dobro poznaje cjelokupna svjetska javnost, na temelju činjenica utvrđenih u presudama međunarodnih sudova - navela je Mahmutbegović.

Također, dodala je da povampirenje velikosrpske ideologije neprestano dovodi u pitanje stabilnost u regionu, te predstavlja prijetnju međunarodnoj sigurnosti i ljudima širom svijeta, što je pokazao i nedavni, gnusni teroristički napad na Novom Zelandu, inspirisan četničkom ideologijom.

- Vodeći zvaničnici iz entiteta RS već su izloženi opravdanim sankcijama u međunarodnim okvirima, ali potrebno je i dalje nastaviti utvrđivati njihovu odgovornost za veličanje osuđenih ratnih zločinaca i njihovih ekstremističkih ideja, čime ugrožavaju mir i sigurnost građana u BiH, regiji ali i u međunarodnim okvirima - saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednice FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Cvijanović i Fajon o daljim koracima u pregovaračkom procesu BiH sa EU

Cvijanović - Roswall: Nastaviti reformske procese u BiH

Cvijanović: Iinstrumente realpolitike zamijeniti pregovaračkim procesom i diplomatskim sredstvimaa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom