Svijet     | 17.06.2019. 16:24 |

Ministri EU upozoravaju na "preuranjene zaključke" oko napada na naftne tankere

FENA Internet

LUXEMBOURG,  17. juna (FENA) - Ministri vanjskih poslova EU upozorili su u ponedjeljak oko donošenja preuranjenih zaključaka prema nedavnim napadima na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, za koje Sjedinjene Države, Saudijska Arabija i Velika Britanija tvrde da ih je izveo Iran.

Dva broda, iz Norveške i Japana, oštećena su u napadima u četvrtak ujutru. Norveški tanker zahvatila je vatra nakon ekplozije. Napadi, izvedeni u vrijeme povišenih napetosti u regiji, izazvali su brige oko izbijanja novog Zalivskog rata. 

Iran je odbacio optužbe, dok Washington i London tvrde da imaju dokaze o ulozi Teherana. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je na nezavisnu istragu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u ponedjeljak je, međutim, upozorio kako još nije došlo vrijeme za donošenje zaključaka o eventualnoj krivici.

- Mi još pripremamo informaciju - izjavio je Maas uoči sastanka u Luxembourgu sa svojim evropskim kolegama.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn podsjetio je na irački rat iz 2003. koji je bio zasnovan na pogrešnom tumčenju zapadnih obavještajnih službi o iračkom posjedovanju oružja za masovno uništenje.

- Glavna zadaća ministara vanjskih poslova je da se izbjegne rat - izjavio je  Asselborn, pridružujući se Guterresovom pozivu na nezavisnu istragu.

- Mislim da je uvijek od koristi odrediti činjenice kako bismo mogli izvući političke zaključke na osnovu tih činjenica - izjavio je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

U međuvremenu je nekolicina ministara saopćila da se to pitanje treba posebno tretirati od napora na spašavanju iranskog nuklernog sporazuma, nakon što se Washington povukao iz sporazuma iz 2015. godine koji je imao za cilj spriječiti Teheran da stvori nuklearnu bombu.

- Ukoliko pokušamo da strpamo sve te probleme u isti koš, to će postati velika zbrka - naglasio je Lajčak, dok je njegov holandski kolega Stef Blok kazao: "O nuklearnom sporazumu treba se suditi po izgledu samog sporazuma".

Maas je, međutim, istaknuo da su posljednji incidenti učinili napore na očuvanju sporazuma "još težim", prenosi dpa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!