Svijet     | 17.06.2019. 11:52 |

Izrael inaugurirao naselje 'Trumpova visoravan'

FENA Internet

JERUSALEM, 17. juna (FENA) - Izraelska vlada inaugurirala je novo naselje na anektiranoj Golanskoj visoravni imenovano po bliskom izraelskom savezniku, američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio je ploču s nazivom naselja "Ramat Trump" ili "Trumpova visoravan", na hebrejskom jeziku.

Ceremonija je održana tokom posebnog zasjedanja vlade na toj lokaciji, kome su prisustvovali visoki ministri, zvaničnici iz regionalnog vijeća Golanske visoravni i američki ambasador u Izraelu David Friedman.

- Ovo je istorijski dan. Uspostavit ćemo novo naselje na Golanskoj visoravni, što godinama nismo učinili i odat ćemo počast velikom prijatelju države Izrael, predsjedniku Donaldu Trumpu - izjavio je Netanyahu tokom ceremonije.

Dodao je da je izraelski potez uslijedio nakon što je Trump priznao u martu izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja je svojevremeno bila sirijska teritorija.

Friedman je izjavio da je Golanska visoravan "nevjerovatno bitan dio teritorije Izraela".

On je pohvalio Trumpa rekavši da se "nikada nigdje u svijetu nije desilo da kompletna lokalna zajednica dobije naziv po aktuelnom predsjedniku".

Izrael je preoteo Golan od Sirije u Bliskoistočnom ratu 1967. i anektirao ga je u 1981., u potezu koji nikada nisu priznale svjetske sile do Trumpove nedavne objave.

Američki predsjednik priznao je Jerusalem kao prijestonicu Izraela u decembru 2017., u još jednom kontroverznom potezu koji prkosi međunarodnoj zajednici po tom pitanju. Izrael je osvojio istočni Jerusalem, većinski palestinski dio grada, u ratu iz  1967. godine.

Taj potez izazvao je val nasilja između  Izraela i Palestinaca, prenosi Xinhua.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

Netanyahu: Izrael će sam donositi odluke kako će se braniti

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana