Bosna i Hercegovina     | 17.06.2019. 10:54 |

Berton: Status quo odgovara većini lidera u BiH

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 17. lipnja (FENA) - Voditelj Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Bruce Berton kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kako ne bi trebalo postavljati bilo kakve uvjete kada je u pitanju provedba izbornih rezultata u Bosni i Hercegovini.

- Ne bi trebalo postavljati uvjete za uspostavu Vijeća ministara, bilo da govorimo o ANP-u ili drugim pitanjima. Mislim kako status quo odgovara većini lidera jer to jednostavno ide u njihovu korist. Ali, ako ne možete uspostaviti vlast ili pak glasovati za gradsku vlast u Mostaru, onda to nije sustav koji je održiv. Zemlja treba naći način kako izaći iz tog začaranog kruga - ustvrdio je Berton.

Kada su u pitanju provedbe sudskih odluka vezano za izborna pravila, prvi čovjek OESS-a kazao je kako je žalosno što ništa nije poduzeto da bi se ispoštovale odluke Suda u Strasborgu i Ustavnog suda BiH.

- Bilo kakav izborni sustav koji je temeljen na mjestu prebivališta ili pripadnosti određenoj nacionalnoj skupini i uskraćuje mogućnost kandidatima nije u skladu sa standardima OESS-a. Mislim da nitko nema sumnju da zakon treba izmijeniti i to na temeljit način s ustavnim preinakama. To se odnosi i na Mostar. Međutim, rasprave o ovom pitanju nema. Političke stranke, izgleda, ne razgovaraju o ovom pitanju. I kada to čine, onda nema nikakvih znakova bilo kakvog kompromisa jer se kompromis vidi kao slabost - kazao Berton.

Dodao je kako bi volio ponovno oživjeti interresornu radnu skupinu koja je bila formirana prije izbora 2016. godine:

- Voljeli bismo vidjeti da se ona ponovno okupi i tražili smo od Parlamenta potporu, ali rečeno nam je kako bi se to moglo pojaviti kao nekakva vrsta uvjeta za uspostavu Vijeća ministara. Imamo obećanja nekih stranaka, ali one ipak trebaju odlučiti i da njihov rad bude temeljen na dobroj volji kako bi se postigao dogovor.

Komentirajući odluke Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH vezane za slučaj predsjednika tog tijela Milana Tegeltije i reakciju OESS-a koja je uslijedila, Berton je ustvrdio kako je jako važno da se svi navodi istraže na jednako temeljit i nepristran način.

- Mi nismo ništa rekli osim da slučaj treba istražiti i da za svakoga vrijedi pretpostavka nevinosti dok se ne dokaže suprotno. Nismo komentirali bit, meritum stvari, nego smo samo rekli kako odluka Stegovnog povjerenstva, po našem mišljenju, nije u redu - poručio je Berton.

Problematično je, po njegovim riječima, što se Stegovno povjerenstvo u ovome slučaju proglasilo nenadležnim.

- S našeg stajališta, to je pogrešno. Postoje jasne odredbe u okviru Zakona o VSTV-u koje dopuštaju da se ovaj slučaj istraži, kao i da se pokrene stegovni proces te izreknu stegovne mjere. Po našem mišljenju, proglašavanje nenadležnim nije u skladu sa zakonom. VSTV je nadležan za izbor sudaca i tužitelja u ovoj zemlji. I ne samo to, oni su odgovorni za pravosudnu praksu i strategije, tako da moraju biti osobe s najvišim standardima u tome smislu. Ako Stegovno povjerenstvo kaže kako nije nadležno, to znači da VSTV, ili barem njegov predsjednik, nikome ne odgovara. Ponavljam, s naše točke gledišta, to je pogrešno – kazao je voditelj Misije OESS-a Bruce Berton.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

OESS: Okončati nekažnjivost nasilja nad novinarima u Srbiji

Stano: Izvješće međunarodnih promatrača potvrđuje zabrinutost o izborima u Srbiji

Vučić: Predstavnici OESS-a i ODIHR-a su znali da oporba neće priznati rezultate izbora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo