Najave     | 17.06.2019. 10:40 |

Ažuriranje procjene ugroženosti BiH od prirodnih ili drugih nesreća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, uz podršku OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizator je prve radionice za ažuriranje Procjene ugroženosti Bosne i Hercegovine od prirodnih ili drugih nesreća, koja je najavljena za sutra u Sarajevu.

Radionicu će otvoriti ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i šef Misije OSCE u Bosni i Hercegovini ambasador Bruce G. Berton.

Procjena ugroženosti Bosne i Hercegovine je ključni planski dokument u oblasti zaštite i spašavanja koji predstavlja polaznu osnovu za izradu programa razvoja, planova te aktivnosti vezanih za prevenciju i odgovor  na nesreće.

Cilj radionice je inovirati postojeće podatke i osavremeniti predmetni dokument u skladu sa smjernicama Evropske unije i Ujedinjenih nacija, koje se odnose na identifikaciju rizika i njihovo upravljanje.

To je od posebne važnosti ako se ima u vidu da se u svijetu svakodnevno dešavaju prirodne ili druge nesreće od kojih nije pošteđena ni Bosna i Hercegovina.

To su, nerijetko, nesreće sa brojnim ljudskim žrtvama i materijalnim razaranjima te velikim gubicima i štetama u oblasti privrede, ekonomije, industrije i drugim oblastima od značaja za život i rad cjelokupnog društva.

Stoga, svaka aktivnost u vezi smanjenja rizika od katastrofa predstavlja korak više u cilju povećanja zaštite i sigurnosti ljudskih života i materijalnih dobara.

Radionica će okupiti predstavnike nadležnih institucija i međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini - najavljeno je iz Ministarstvo sigurnosti BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Mostaru radionica o stanju i problemima energetske tranzicije u BiH

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Body Space radionica o ženskom zdravlju 9. marta u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo