Ekonomija     | 17.06.2019. 10:10 |

Zadrugari iz Rudog podigli kvalitetu maline

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. juna (FENA) - Nenad Ljubojević je svake sedmice na terenu, a zadruga “Uvac-Rudo” kojom rukovodi proširila je svoje aktivnosti, proizvodnju i tržište, pa je svaki dan izazov za stići sve obaveze. Međutim, rezultata ima. Proizvodi iz Rudog pristigli su na police velikih tržnih centara, a i Nenad je jedno od prepoznatljivih lica kampanje “Rado imamo domaće”. 

- Zadruga je podigla profitabilnost kroz nabavku opreme uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta. Sada imamo tehnologiju da razdvojimo četiri kategorije maline po kvaliteti: IQF, rolend, grits i block, koje se onda dalje raspoređuju za različite namjene i pripremu. Uspjeli smo podići učešće IQF malina na 60 posto kao rezultat unapređenja i uvođenja savremenih praksi - poručuje Ljubojević.

U 2018. je zadruga otkupila 278 tona maline, što je bilo umanjenje u odnosu na 2017. kada je otkup prešao 400 tona – kada je bilježeno značajno uvećanje u odnosu na 2016. godinu. Međutim, zadruga je uprkos izazovima, uspjela očuvati saradnju sa svim proizvođačima, te i danas sarađuje sa njih 200.

- Uveli smo HACCP standard, podržali smo 15 proizvođača u implementaciji GLOBALGAP standarda. Nužno je da pratimo te procedure i certifikaciju kako bismo bili konkurentni na domaćem, a posebno na međunarodnom tržištu. Danas se naši sokovi i džemovi prodaju u Sarajevu i Banjoj Luci, ponosan sam na činjenicu što naša zadruga danas šalje jednu pozitivnu poruku iz Rudog - zaključio je Ljubojević, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Evropska narodna stranka danas podržava izbor von der Leyen za drugi mandat na čelu EK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel