Bosna i Hercegovina     | 16.06.2019. 13:40 |

Tais: Razvijene zemlje moraju imati razumijevanja za razvojne potrebe slabijih

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Uvodničar današnje redovne sesije Asocijace nezavisnih intelektualaca Krug 99 Martin Tais smatra da Bosna i Hercegovina, budući da je zemlja u razvoju, ima pravo tražiti veću emisiju ugljendioksida (CO2) od sadašnje, barem do prosječnih vrijednosti, u cilju razvojnog jačanja vlastite industrijske proizvodnje dok ne bude sposobna da po dostizanju većeg razvojnog stepena pređe na obnovljive izvore energije - hidropotencijale, biomasu, vjetar, sunce. 

Tais podsjeća da je ugljendioksid element koji ne zagađuje zrak nego je posljedica njegove povećane emisije stavaranje efekta staklenika i da je emisija u BiH mala u odnosu na ostatak svijeta, a obaveze, prema sporazumima i ugovorima, velike.

Razvijene zemlje moraju imati razumijevanja za razvojne potrebe slabijih, mišljenje ja Taisa, ali Bosna i Hercegovina ipak ne može ići "glavom kroz zid" već za razgovore s relevantnim međunarodnim faktorima koji na temelju više potpisanih dokumenata insistiraju na smanjenju emisija CO2, treba da raspolaže strateškim odlukama, naučno i stručno utemeljenim.

Sadašnju proizvodnju električne energije, pak, treba da iskoristi za razvoj a ne za prodaju struje "kao balvana“, naglasio je Tais govoreći o temi "Emisije ugljendioksida: Termoelektrane da ili ne?".

On podržava, pak, drastično smanjenje emisije sumpordiokisa (SO2) u atmosferu kao elementa koji pogubno utiče na ljudsko zdravlje. Posljedice emisije SO2 naročito osjete stanovnici gradova kao što su Tuzla, Ugljevik i Kakanj jer su središta zastarjelih postrojenja u termoelektranama.

Stoga Tais podržava izgradnju savremenijih zamjenskih blokova u sadašnjim termoelektranama u BiH jer će obavezom ugradnje postrojenja za odsumporavanje, kako je naveo, drastično biti smanjena emisija sumpordioksida. Istovremeno, izgradnju novih termoenergetskih objekata, po njegovom mišljenju, treba da prati i povećan industrijski razvoj.

Tajsov zaključak je da Bosna i Hercegovina mora raditi na tome da se pridruži Evropskoj uniji kao bolje razvijena zemlja nego što je sad.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH (VIDEO)

Lendo: Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji BiH 

Šabić: Rukovodstvo BHRT-a po nalogu politika želi stati u kraj FTV-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo