Bosna i Hercegovina     | 15.06.2019. 15:31 |

Hiljade balona iz Sarajeva kao izraz solidarnosti s Idlibom u Siriji (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - Hiljadu balona danas je u Sarajevu pušteno u zrak kao izraz solidarnosti i podrške za Idlib u Siriji.

Međunarodna grupa aktivista “We are the Love” organizovala je u isto vrijeme skupove u 18 evropskih gradova, među kojima i Sarajevo, s ciljem da se podsjeti na zločine koji se čine u Idlibu u Siriji, te da zahtijevaju konkretne poteze za zaustavljanje bombardovanja bolnica, škola i stradanje nevinih civila.

Ismail Ćidić, glasnogovornik kampanje „We are the Love“, kazao je da je u posljednjih šest sedmica u sirijskoj pokrajini Idlib, prema podacima UN-a, ubijen najmanje 231 civil, od čega 69 žena i 81 dijete.

-Zato smo se mi, međunarodni aktivisti okupljeni u kampanji “We are the Love”, odlučili poslati poruku solidarnosti za ubijene, nevine civile u sirijskoj pokrajini Idlib. Dakle, sve crvene  granice su pređene. Bombardovanje škola, bolnica i ubijanje nedužnih civila se koristi kao strategija ratovanja i mi smatramo to apsolutno nedopustivim – istakao je Ćidić.

Od  međunarodne zajednice i relevantnih institucija, kako je dodao, traže tri stvari. Najprije, trajno zaustavljanje nasilja između svih zaraćenih strana, zatim otvaranje koridora kako bi humanitarna i druge vrste pomoći mogle doći do nedužnih civila, te da se počinioci svih ratnih zločina nađu pred međunarodnim tribunalima i  da se protiv njih i drugih grupa uvedu sankcije.

- Građani BiH znaju šta je rat, znaju šta su ratni zločini i od ključne je važnosti da barem pokažemo solidarnost. Zato smo se okupili danas, kao i svi naši prijatelji iz 18 drugih gradova širom Evrope, kako bismo pustili hiljadu balona i iskazali podršku – kazao je Ćidić dodajući da se još nekoliko gradova posljednjih dana prijavilo za tu kampanju.

Koordinator „We are the Love“ inicijative za BiH Esed Ivojević  je kazao da je u pokrajini Idlib tri i po miliona civila, žena i djece u okruženju i bez osnovnih namirnica za život, te da su izloženi svakodnevnom bombardovanju.

- Na ovaj način građani Sarajeva žele istaći svoje neslaganje s targetiranjem civila kao ratnog cilja i sa te strane tražimo prekid neprijateljstava. Međutim, trenutno se na svjetskoj sceni malo šta radi da se zaustave neprijateljstva i rat u Siriji koji traje već osam godina - dodao je Ivojević.

U nedavnom intervjuu o Idlibu, asistentica generalnog sekretara UN–a Ursula Mueller izjavila je da ‘zlostavljana i ugrožena djeca, žene i muškarci računaju da će međunarodna zajednica poduzeti mjere da zaustavi jednu od najgorih tragedija u modernoj povijesti’.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3081

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MneG64T1DWET0TAAuH9LwaptwxAjMmNt?usp=sharing

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Info eTwinning dani u Sarajevu i Mostaru

Evropski džudo kup za juniore - Sofija Pajić osvojila zlato za BiH, Lana Bjelica bronzana

Svečana akademija u Vijećnici - Nezavisnost BiH se čuva, održava i jača na svakom pedlju zemlje

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!