Stranačke aktivnosti     | 15.06.2019. 14:38 |

Saopćenje za javnost PDP

FENA Saopćenje

Delegacija Partije demokratskog progresa, predvođena predsjednikom Branislavom Borenovićem, sastala se danas u Banjaluci sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmerom.

Borenović je naglasio da je izuzetno značajna posjeta zamjenika Palmera Banjaluci i da je privrženost američke administracije Dejtonskom mirovnom sporazumu i ustavnoj poziciji Republike Srpske od velike važnosti za budućnost BiH.

Tokom razgovora, Borenović je istakao da je u BiH neophodno spuštanje tenzija i umjesto političkih sukoba raditi na kreiranju dogovora i konkretnog djelovanja sa jasnim ekonomskim mjerama koje bi obezbijedile napredak i zaustavile poražavajući trend odlaska ogromnog broja ljudi iz Republike Srpske i BiH.

Naglašeno je da postoji veliko nezadovoljstvo radom pravosudnih institucija i da sigurnost građana i puna primjena vladavine prava moraju biti prioritet. Borenović je takođe naglasio potrebu izmjene Izbornog zakona, da bi budući izbori bili fer i odražavali stvarnu volju građana, otklanjajući sumnje u neregularnosti i izborne manipulacije kao neophodan preduslov za formiranje odgovornih i snažnih zakonodavnih i izvršnih institucija.

Tokom sastanka, Palmer je istakao važnost saradnje sa NATO, očekivanja vezano za aktivaciju MAP-a i podnošenja Godišnjeg nacionalnog programa, te je naglašeno da su ovo bitni aktuelni izazovi za političke strukture u ovoj zemlji.

Sastanku su, pored Borenovića i Palmera, prisustvovali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erik Nelson, šef Kancelarije ambasade SAD u Banjaluci Kori Gonzales, te članice Predsjedništva i Glavnog odbora PDP-a Mira Pekić i JelenaTrivić. 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo