Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 15:26 |

U Kantonu Sarajevo očekuju se povećane koncentracije alergenih polena u vazduhu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - U narednom periodu, imajući u vidu stabilizaciju vremenskih prilika, očekuju se veće koncentracije polena u vazduhu a time i povećanje alergijskih reakcija. Naglo će biti povećan polen trava i lipe te postepeno korova.

To je navedeno u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo koje osigurava vršenje monitoringa polena u zraku putem Centra za ekologiju i prirodne resurse "Akademik Sulejman Redžić" Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA.

Osobama koje su osjetljive na polen trava i korova preporučuje se da što duže borave u šumskim ekosistemima, posebno tokom ljetnog i ranog jesenjeg perioda. Preporuka je i da izbjegavaju određene lokalitete u sezoni cvjetanja lipa kao što je Vilsonovo šetalište, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

- Variranje koncentracija polena je u skladu sa vremenskim prilikama, pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije. Osobama osjetljivim na polen preporučuju se šetnje u jutarnjim ili kasnim satima, te nakon kiše kada je koncentracija polena niska. Također se preporučuje uzimanje što više tečnosti, umivanje mlakom vodom, jačanje imunog sistema kroz unos dovoljnih količina vitamina i minerala. U slučaju otežanih disanja, kihanja, suzenja očiju i nosa potrebno je obratiti se ljekaru - navodi se u izvještaju.

Izvještaji o koncentracijama polena u zraku mogu se pratiti putem linka http://www.pmf.unsa.ba/cep-sr/ koji se nalazi i na web stranici Ministarstva https://mpz.ks.gov.ba/.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!