Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 12:05 |

Vrućine povećale broj pacijenta u Službi hitne pomoći u Bugojnu

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 14. juna (FENA) - Vruće i sparno vrijeme s temperaturama koje u Bugojnu prelaze 30-ti podiok Celzijeve skale, negativno se odrazilo na zdravlje građana, koji su ovih dana zatražili medicinsku pomoć.

Kako je kazao dežurni doktor u Službi hitne pomoći JU "Dom zdravlja“ u tome gradu Dino Šečić, najosjetljiviji na aktuelne vremenske prilike su stariji pacijenti i hronični bolesnici.

-Savjet svim građanima, a posebno onima koji boluju od kardiovaskularnih oboljenja, je da se ne izlažu suncu u periodu dana koji je najtopliji - kazao je.

Preporučuje hroničnim bolesnicima redovno uzimanje terapije i pridržavanje higijensko-dijetetskog režima, na što se većina, kaže, oglušuje.

-Stoga imamo povećan priliv pacijenata. Ljudi jednostavno ne shvataju da im lijekovi neće pomoći, ako ne promijene svoje životne navike - istaknuo je.

Dodaje kako se posebna pažnja treba posvetiti najmlađima, te da je u posljednje vrijeme povećan broj pacijenata, koji se žale na stomačne probleme.

-U pitanju su bolesti koje uzrokuje virus, odnosno reakcije na hranu. Tegobe ove vrste mogu se spriječiti detaljnim pranjem namirnica prije pripreme jela i adekvatnom higijenom cijelog tijela, a posebno ruku – zaključio je.

Svima koji žele izbjeći zdravstene probleme koji mogu biti posljedica aktuelnih vremenskih prilika, preporučuje uzimanje dovoljnih količina tečnosti i odgovarajuću zaštitu od sunca.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu