Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 12:02 |

Salkić: Napad na imovinu IZ-e u Bijeljini i Zvorniku atak na sve Bošnjake u BiH

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 14. juna (FENA) - Napad na imovinu Islamske zajednice u Bijeljini i Zvorniku je atak na sve muslimane Bošnjake u ovim gradovima, ali i sve Bošnjake u Bosni i Hercegovini i svijetu – upozorio je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

Rušenje nišana na mezarju Kazan-bašča je poruka da, kako je naveo, ni mrtvi Bošnjaci nisu mirni “od zlikovaca i vandala”.

-Lokacija Kazan-bašče je lokacija na kojoj je pronađena masovna grobnica u koju su bili zakopani ubijeni Bošnjaci u agesiji na našu domovinu tokom 1992. godine što daje dodatnu težinu ovom zločinu - ukazao je Salkić.

Organizovano postavljanje uvredljivih plakata na objekte Islamske zajednice u Bijeljini pokazuje, smatra on, da oni koji šire mržnju ne namjeravaju stati već zapravo samo projekt mržnje i netrpeljivosti razvijaju i jačaju.

-Samo u ovoj godini Bošnjaci su napadnuti, vrijeđani i pozivano je na nove zločine nad Bošnjacima od Gacka, Višegrada, Srebrenice, Vlasenice, Zvornika, Bijeljine, Banja Luke, Prnjavora, Bosanskog Novog što pokazuje da se ne može govoriti o pojedinačnim i izolovanim slučajevima – naveo je entitetski potpredsjednik.

Svi ovi napadi i incidenti se, kaže, mogu dovesti u direktnu vezu sa “širenjem netrpeljivosti od strane vodećih političara unutar srpskog naroda prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima”.

-Indikativno je da su svi napadi na Bošnjeke minimizirani upravo od tih političara i proglašavani benignim incidentima. Mediji i obrazovni proces u ovom dijelu naše domovine ni na koji način ne dopuštaju promovisanje zajedničkog života već naprotiv šire dezinformacije o etnički čistom entitetu i prostoru, a nerijetko i o drugoj srpskoj državi – istakao je on.

Nažalost, tvrdi Salkić, javnost nije dobila dovoljno informacija od MUP-a entiteta RS šta je bilo sa istragama i počiniocima ranijih incidenata, te se stiče utisak da oni prolaze nekažnjeno što je sigurno motiv mnogima da nastave činiti ovakve napade.

-Pozivam MUP entiteta RS da javnost informiše šta je bilo sa istragama u svim ovim napadima i ko su počinioci ovih napada. Uprkos činjenici da mi Bošnjaci nemamo veliko povjerenje u etnički čisto srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta mi očekujemo da oni rade svoj posao i štite sve građane i institucije u ovom djelu Bosne i Hercegovine. Očekujemo da OHR shvati da ima još uvijek mandat u Bosni i Hercegovini a da je jedan od ključnih elemenata mirovnog sporazuma aneks VII koji je direktno ugrožen ovakvim incidentima ali i sistemskom diskriminacijom kojoj su izloženi Bošnjaci u ovom entititetu a koja se ogleda kroz negiranje prava na obrazovanje na bosanskom jeziku, prava na zastupljenost u entitetskim organima, ali i prava na sigurno okruženje koje je sve ugroženije za Bošnjake – naveo je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu