Bosna i Hercegovina     | 14.06.2019. 12:45 |

Sud BiH odbio kao neutemeljenu tužbu Ministarstva privrede SBK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neutemeljenu tužbu Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona kojom je traženo da se poništi rješenje Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH zaključivši da je Agencija postupila ispravno.

Naime, Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH je, sukladno svojim zakonskim ovlaštenjima, u povedenom postupku ispitala zakonitost obrade osobnih podataka putem video nadzora u uredima uposlenika Ministarstva privrede SBK.

Ministarstvo je kao svrhu uspostavljanja video nadzora navelo zaštitu stranaka, uposlenika, imovine, vrijedne elektronske opreme, te efikasnije zaštite povjerljivih podataka.

Također, video nadzor je služio i kao pomoćno sredstvo evidencije odlazaka i dolazaka na posao, te prisustva uposlenika na poslu. U provedenom postupku je utvrđeno da se ovakva obrada ne vrši na zakonit način iako je Ministarstvo privrede SBK donijelo Odluku o uvođenju video nadzora i obradi osobnih podataka dobivenih video nadzorom u prostorijama Ministarstva.

Utvrdivši povredu Zakona o zaštiti osobnih podataka, Agencija je Rješenjem naložila Ministarstvu SBK da ukloni kamere video nadzora instalirane u uredima uposlenika, da izbriše snimke nastale uporabom istih, te da o provedenim mjerama obavijesti Agenciju.

Protiv navedenog Rješenja Ministarstvo privrede SBK blagovremeno je podnijelo tužbu kojom je pokrenut upravni spor.

Sud je ispitao pravilnost i zakonitost osporenog rješenja, te u presudi zauzeo stavove da je Ministarstvo SBK postupilo suprotno Zakonu o zaštiti osobnih podataka obzirom da je u smislu zaštite prava na privatnost znatno prekoračena granica potrebe obrade podataka, te je stvoren neopravdan rizik od zlouporabe osobnih podataka i direktno narušena privatnost uposlenika.

Navedenim postupkom Ministarstva SBK ujedno je došlo do povrede načela zaštite osobnih podataka koje kontroloru nalaže obvezu da osobne podatke obrađuje na pravičan i zakonit način.

Kada video nadzor nije kao mjera tehničke zaštite propisan zakonom, kontrolor mora utvrditi svrhu njegove uspostave a pri tome se mora uzeti u obzir da li je postavljanje video nadzora zaista neophodno i da li bi za postizanje predmetnog cilja bilo dovoljno drugo rješenje. Stoga, Sud je procijenio da se rješenje Agencije temelji na pravilno utvrđenom činjeničnom stanju, pravilnoj primjeni pravila postupka i pravilnoj primjeni Zakona, navedeno je u saopćenju Agencije za zaštitu osobnih podataka u BiH.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promet karticama u BiH porastao za 14,85 posto

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije