Kultura     | 14.06.2019. 10:33 |

Fotografije Almina Zrne o Murtićevoj izložbi u Vijećnici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA - Izložba fotografija Almina Zrne "Edo Murtić - Gdje su riječi nedostatne" posvećena istaknutom hrvatskom slikaru, grafičkom dizajneru, kazališnom scenografu i akademiku, otvorena je u četvrtak u sarajevskoj Vijećnici,

Postavka prati ideju, nastanak i realizaciju jednog od najznačajnijih kulturno-umjetničkih događaja u poslijeratnom Sarajevu - izložbu radova Ede Murtića, koja je održana 2008. godine u prostoru tada razrušene Vijećnice.

Fotografije Almina Zrne, koje ujedno čine i opus njegove prve monografije pod nazivom "Vijećnica", svjedok su ovom umjetničkom doživljaju.

Postavku je otvorio Almin Zrno i podsjetio sve prisutne na značaj kulture sjećanja i njenog njegovanja. Od završetka opsade Sarajeva, Vijećnica je ugostila mnoge umjetnike koji su u njoj nalazili inspiraciju za stvaranje, sanjanje i promišljanje o boljem i sadržajnijem sutra.

Izložba radova Ede Murtića, ali i drugih velikana umjetnosti, bila je od iznimne važnosti za likovnu scenu poslijeratnog Sarajeva. Uporedo je realizirano i duhovno i arhitektonsko obnavljanje Vijećnice.

Posjetioci su imali priliku pogledati  i dokumentarni film redateljice Ines Tanović "Edo Murtić u Sarajevu". Predstavljen je i izložbeni katalog unutar kojeg se nalazi tekst Slobodana Samardžića Sama, kustosa ove izložbe.

Riječ je o stalnoj postavci radova, te će ona dodatno obogatiti kulturno-umjetničku, ali i turističku ponudu Sarajeva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo