Svijet     | 14.06.2019. 10:11 |

SAD optužuju Iran za napade na tankere, Teheran negira

FENA Internet

DUBAI, 14. juna (FENA) - Američka vojska u petak je objavila snimak za koji navodi da prikazuje pripadnike iranske Revolucionarne garde kako uklanjaju neeksplodiranu magnetnu minu iz jednog od napadnutih tankera u blizini Hormuškog moreuza, sugerirajući kako Islamska Republika pokušava da ukloni dokaze o svojoj umiješanosti u napad.

Iran negira da je umiješan u napad, optužujući SAD da provode "iranofobnu kampanju" protiv njega.

Američka mornarica požurila je da pomogne napadnutim brodovima u Omanskom zalivu u blizini iranske obale, uključujući i jedan koji je u četvrtak zapaljen u eksploziji.

Operateri brodova nisu odmah naveli ko ili šta su izazvali štetu na MT Front Altair u norveškom vlasništvu i na Kokuka Courageous u japanskom vlasništvu. Oba broda prevozila su naftne prerađevine, a Front Altair satima je gorio, stvarajući stup crnog gustog dima. 

Iako je Teheran negirao umiješanost u napad, Teheran je i ranije koristio mine u napadima na tankere u 1987. i 1988. u takozvanom "tankerskom ratu" kada je američka mornarica pratila norveške brodove u regiji.

Crno-bijeli snimak, kao i fotografije koje je danas objavila Centralna komanda američke  vojske prikazuju magnetnu minu na Kokuka Courageousu.

Patrola Revolucionarne garde došla je u blizinu broda i uklonila minu, saopćio je portparol Centralne komande, kapetan Bill Urban.

- SAD i međunarodna zajednica spremni su da brane naše interese, ukljućujući slobodu plovidbe. Sjedinjene Države nemaju interesa da se uključe u novi sukob na Bliskom istoku. Mi ćemo, ipak, braniti naše interese - kazao je  Urban.

Iran je u saopćenju svoje misije u Ujedinjenim nacijama negirao umiješanost.

- Američki trgovinski rat i terorizam protiv iranskog naroda, kao i njeno masovno vojno prisustvo u regiji  i dalje su glavni izvor nesigurnosti i nestabilnosti u široj regiji Perzijskog zaliva i najveća prijetnja regionalnom miru i sigurnosti - navodi se u saopćenju.

Napadi su se desili u četvrtak prije zore, četrdesetak kilometara od jugoistočne obale Irana. Front Altair, nakrcan zapaljivom naftom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poslao je radio-poziv upomoć nakon što ga je zahvatila vatra. Katko nakon toga, Kokuka Courageous, koji je prevozio metanol iz Saudijske Arabije i Katara, također je pozvao upomoć.

Američka mornarica poslala je razarač USS Bainbridge da pomogne, saopćio je komodor Joshua Frey, portprol Pete flote.

Jučerašnji napad podsjetnik je na napade iz maja na četiri naftna tankera u blizini luke Fujairah u Emiratima. Američki zvaničnici i tada su optužili Iran, uključujuči i navode o korištenju magnetnih mina koje se povežu s pramcem broda. Mine onesposobe, ali ne potope brod.

Vijeće Sigurnosti UN-a održalo je u četvrtak navečer konsultacije iza zatvorenih vrata o incidentima s tankerima na zahtijev Sjedinjenih Država, ali nije poduzelo nikakvu akciju.

Napetosti su eskalirale na Bliskom istoku dok je sve izvjesnije da se Iran priprema da raskine nuklearni sporazum iz 2015. koji je američki predsjednik Donald Trump napustio u prošloj godini. Teheran je tim sporazumom pristao da limitira obogaćivanje urana u zamjenu za ukidanje pogubnih ekonomskih sankcija.

Iran sada prijeeti nastavkom obogaćivanja uranija do nivoa potrebnog za stvaranje atomske bombe ukoliko evropske zemlje ne ponude nikakve nove odredbe za sporazum do 7. jula, prenosi Associted Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'