Magazin     | 14.06.2019. 08:06 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 14. lipnja (FENA) -

- 1890. Rođen Ljubo Babić, hrvatski slikar, povjesničar umjetnosti i likovni pedagog. Slikao je portrete, krajolike, studije, mrtve prirode, motive iz narodne poezije i folklora. Izražavao se u različitim slikarskim i grafičkim tehnikama kao što su tempera, ulje, akvarel, kreda, bakropis, litografija. 

- 1904. Umro Jovan Jovanović Zmaj, srpski pisac i ljekar i jedan od najvećih liričara srpskog romantizma. Najznačajnije Zmajeve zbirke pjesama su 'Đulići' i 'Đulići uveoci'. Pored lirskih, pisao je satirične i političke pjesme, a prvi je pisac u srpskoj književnosti koji je pisao poeziju za djecu. 

- 1919. Dvojica pilota iz Kanade poletjela prema Irskoj na prvi neprekinuti let preko Atlantskog oceana. Piloti su bili dvojica Britanaca - John Alcock i Arthur Whitten Brown, a upravljali su zrakoplovom Vickers Vimy. Trebalo im je manje od 16 sati da prelete čitav Atlantski ocean, odnosno dolete do obale Irske. 

- 1928. Rođen Ernesto Che Guevara, argentinsko-kubanski revolucionar i političar koji se istaknuo u kubanskoj revoluciji i kao borac za pravdu stekao veliku popularnost. U studenom 1966. postao je lider gerilaca u Boliviji, a u listopadu iduće godine zarobljen je i ubijen.

- 1931. Rođen Vasko Lipovac, hrvatski akademski slikar i kipar. Izlagao je na oko stotinu samostalnih i preko dvjesto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, ilustraciju, te javne spomenike.

- 1942. Walt Disney izdao popularni crtani film Bambi. Animirani film nastao je prema istoimenom romanu pisca Felixa Saltena i jedan je od rijetkih radova Walt Disneyja u kojem nema nimalo traga ljudskom postojanju.

- 1947. William Brazel, predradnik na jednom lokalnom imanju otkrio raspršene ostatke nepoznatog objekta na oko 50 kilometra sjeverozapadno od gradića Roswella, u američkom New Mexicu. Do danas je ostala misterija što je zapravo pronađeno, međutim mnogi smatraju kako je riječ o najpoznatijem slučaju otkrivanja NLO-a u svjetskoj povijesti.

- 1985. Schengenski sporazum potpisalo pet europskih država i to Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska. Prema Schengenskom sporazumu, državljani država u Europskoj uniji mogu se slobodno kretati po drugim članicama.

- 1986. Umro Jorge Luis Borges, argentinski pisac i jedan od najvećih i najuticajnijih književnika 20. stoljeća. Obilježio je hispanoameričku literaturu i značajno utjecao na svjetske književne tokove.

- 2002. Asteroid težak pola milijuna tona prošao vrlo blizu Zemlje, odnosno promašio je naš planet za 120.000 kilometara. To je drugi najbliži uopće zabilježeni prolazak asteroida (bliži nam je bio samo jedan asteroid iz 1994. godine, ali on je bio nekoliko stotina puta manje mase).

- 2007. Umro Kurt Waldheim, bivši predsjednik Austrije i nekadašnji generalni sekretar UN-a u dva mandata.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo