Bosna i Hercegovina     | 13.06.2019. 18:07 |

Jačanje nadležnih tijela i politička podrška ključni za borbu protiv korupcije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Jačanje nezavisnosti antikorupcijskih tijela, povećanje broja stručnih uposlenika, saradnja s drugim institucijama i politička podrška, neki su od zaključaka koji su danas podržani u formi nacrta na konferenciji posvećenoj jačanju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici vlada, šefovi antikorupcijskih tijela, predstavnici međunarodne zajednice i nevladinih organizacija okupili su se danas na konferenciji u Sarajevu kako bi razgovarali o konkretnijoj i jačoj borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, koja je prisutna u svim segmentima društva.

Skupom nazvanim "Osnaživanje antikorupcije u BiH: Šta je antikorupcijskim tijelima potrebno za učinkovito suzbijanje korupcije" predsjedavao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je kazao da antikorupcijska tijela moraju biti neovisna od političkih uticaja.

Dodao je da bi ova konferencija mogla biti početak uspješnije borbe protiv korupcije, ali smatra da bi se u narednom periodu svi trebali izjasniti da li su neki iz političkih razloga ili izostanka interesiranja protiv nečega što se samo po sebi nameće kao očigledno.

Mišljenja je da bi stvari bile drugačije kada bi bilo više presuđenih predmeta pred sudovima pri tom ne misleći na podignute optužnice nego na okončane sudske postupke u slučajevima korupcije.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić podvukao je da uvijek postoji deklarativno opredjeljenje kada je u pitanju borba protiv korupcije, ali podrška izostaje.

- Korupcija je prisutna u svim segmentima društva te je zatraženo od predstavnika vlasti da se uđe u profesionalizaciju ovih antikorupcijskih tijela. To nije udar na budžet nego se radi o donošenju zakonskog rješenja na osnovu kojeg će se dati nadležnost za rad - dodao je.

Današnji skup fokusirao se na potrebu jačanja antikorupcijskih tijela u BiH kojih je 14, s posebnim osvrtom na posljednji izvještaj Evropske komisije o BiH gdje se jedna od preporuka odnosi na potrebu "osiguranja djelotvornog funkcioniranja i koordinacije antikorupcijskih tijela" u BiH.

Kako je najavljeno u drugom dijelu godine trebala bi biti organizirana slična konferencija na kojoj će se razgovarati o problemima korupcije, kada će se reći da li su svi bez zadrške spremni na implementaciju ovih preporuka.

Konferenciju je organizirao projekat Evropske unije "Institucionalna podrška antikorupciji - IPAK" i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u saradnji s Delegacijom EU u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo