Kultura     | 14.06.2019. 11:55 |

Više od 300 izvođača na festivalu 'Sevdalinko u srcu te nosim'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Festival "Sevdalinko u srcu te nosim“, koji njeguje tradiciju očuvanja pjesme sevdalinke i tradicionalnih običaja, ove godine će biti održan od 17. do 19. juna u Tuzli.

Direktorica Festivala Ramiza Milkunić najavila je na pres-konferenciji učešće više od 300 izvođača, a posebno zadovoljstvo je izrazila što ove godine po prvi put Festival otvara hor Srednje muzičke škole "Čestimir Dušek“ iz Tuzle i što će ta djeca, muzički obrazovana, ponijeti "štafetu“ očuvanja sevdalinke.

Ove godine u okviru Festivala bit će održano i međunarodno takmičenje harmonikaša "Sevdalinko harmonikom opjevana“, a najboljem harmonikašu nagradu će po prvi put uručiti vlasnici jedne od najčuvenijih fabrika na svijetu za proizvodnju ovog instrumenta, Guerrini iz Italije.

Na Festivalu će biti održana i takmičarska noć na kojoj će se 12 novih kompozicija boriti za nagradu koja nosi ime bh. interpretatora sevdalinke Safeta Isovića.

Organizaciju Festivala podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Grad Tuzla i Vlada TK-a, dok je pokrovitelj Državna komisija Bosne i Hercegovine sa saradnju sa UNESCO-m. 

Festival će biti održan u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, a organizatori ističu da, osim kompozicija, ono što je posebno interesantno za ovaj festival je i vizuelni identitet sevdalinke od plakata pa do izgleda same scene za koju je od početka održavanja manifestacije zaslužan Hari Ejubović, umjetnički rukovodilac BKC-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana