Ekonomija     | 13.06.2019. 17:23 |

Energa 2019 - Plaćanje toplotne energije po utrošku nema alternativu (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Plaćanje toplotne energije po utrošku nema alternativu ali su za realizaciju tog projekta potrebna značajna ulaganja i uključivanje svih zainteresovanih strana, zaključeno je trećeg dana sajma Energa 2019 u Sarajevu.

Predstavivši studiju "Procjena potencijala za primjenu visokoefikasne kogeneracije, grijanja i hlađenja u BiH" organizator sesije - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH pokazao je kakvom se stanju trenutno nalaze centralni sistemi grijanja/hlađenja Bosne i Hercegovine i koji su potencijali njihovog razvoja.

Šef Službe tehničke pripreme i razvoja JP Grijanje Kakanj Senad Bajrić istakao je da starost distributivne mreže daljinskog grijanja predstavlja poseban problem jer to stvara značajne gubitke toplotne energije.  

- Da bi preduzeća koja se bave daljinskim grijanjem bila konkurentna značajna sredstva moraju biti uložena u njihovu modernizaciju - rekao je Bajrić.

Izvršni direktor za tehničke poslove i marketing JP Toplane Sarajevo Nenad Šormaz naveo je da trenutno u Sarajevu ima 15.000 stanova koji mogu preći na individualno mjerenje potrošnje a objekti koji koriste dvocjevni sistem, kakvih je većina u gradu, imaju kumulativna mjerila i korisnici će plaćati po utrošku ali podijeljeno po kvadraturi stana.

Direktor JP "Grijanje" Zenica Sead Kaknjo pojasnio je da je zbog nepostojanja zakonske regulative potrošačima omogućeno da se bezuslovno isključuju sa sistema daljinskog grijanja, iako se time remeti energetska cjelina, te sada u Zenici imaju dvije trećine potrošača u odnosu na projektovanu mrežu i finansijski gubici su veliki.

- Vrlo je jednostavno dokazati da potrošači koji su se isključili sa sistema daljinskog grijanja i dalje imaju priliva topline i preko 50 posto u pojedinim stanovima a ne plaćaju ništa, što predstavlja krađu od onih koji imaju i uredno plaćaju grijanje - dodao je Kaknjo.

Naglasio je da bi se usvajanjem zakona o toplinskoj energiji u FBiH situacija preokrenula, a da je bez tog zakona pomenuta oblast osuđena na propast. 

Vanja Ćurin iz Toplane Livno potcrtao je da ne možemo doći do adekvatnog rješenja dok god su subvencije neselektivne i politika određuje cijenu energije i dok ne budemo vršili naplatu po potrošnji. 

 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3069

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1EzSv94aART2acpNPiTgUvT2ldt_N-bZj?usp=sharing

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krug 99 - Halilović i Tursić o temi Bosansko pitanje u kontekstu evropskih političkih vrijednosti

Vijeće mladih implementira projekt 'Mladi na potezu'

DiaLab radionica sa mladima iz dijaspore - Nova generacija može učiniti mnogo za prenos znanja

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'