Bosna i Hercegovina     | 13.06.2019. 16:06 |

SDPBiH - Sramna presuda Draganu Majstoroviću opravdanje za kriminal i korupciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine presudu od tri godine zatvora Draganu Majstoroviću, zaposleniku federalnog Ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, zbog zloupotrebe položaja u tom ministarstvu, smatra apsolutno nedovoljnom i porukom da se nelegalne radnje isplate zbog zabrinjavajuće blagih sankcija.

- Majstorović, koji je za vrijeme mandata ministra Zukana Heleza, zbog zloupotrebe položaja suspendovan 2012. godine i protiv koga je tadašnji ministar Helez podnio tužbu, između ostalog, optužen je da je zloupotrebom položaja nezakonito izdao više od 30 lažnih uvjerenja o zapovjednoj dužnosti i ratnim odlikovanjima bivšim pripadnicima HVO-a.

Zbog tužbe prema Draganu Majstoroviću, koja je podnesena i zbog toga što je krivotvorio diplomu više ekonomske škole radi zaposlenja u ministarstvu, Zukan Helez je skoro svakodnevno dobijao najgore moguće prijetnje, dok je Majstorović, navodno, raspisao i nagradu, kako bi pojedinici mogli nauditi Helezu i njegovoj porodici - navodio SDP u saopćenju.  

- Bez obzira na podnesenu tužbu i proces koji se vodio protiv Majstorovića, sadašnji ministar Salko Bukvarević je prije četiri godine, na početku svog mandata, vratio Dragana Majstorovića na radno mjesto, što je očigledno bio jedan od dogovora SDA i HDZ, kako bi što lakše podijelili Ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH na bošnjačku i hrvatsku komponentu.

S obzirom da je Dragan Majstorović jučer pravosnažno osuđen, iako je kazna daleko od one koju zaista zaslužuje, postavljamo pitanje da li će ministar Bukvarević odgovarati za saučesništvo, obzirom da je gotovo tri godine štitio, a time i podržavao očigledan kriminal - saopćeno je iz SDP-a.  

Za SDP, ističe se u saopćenju, nema sumnje da je Majstorović tek izvođač radova, dok iza njega stoji daleko ozbiljnija ogranizovana grupa nalogodavaca koja se bogati na račun boračke populacije već godinama, ne prezajući da prekrše zakone ove države.

- Ovakve presude su, nažalost, samo kap u moru. Za počinjeni kriminal unutar boračke populacije na red moraju doći svi oni koji su u njemu učestvovali, od doktora, preko predsjednika udruženja, korumpiranih vojnih lica, pa sve do političkih pokrovitelja.

Važno je da procesuiranje ovakvih slučajeva ne ostane samo na nivou incidenta, već da to postane praksa kojom bi se uspostavio sistem u kojem se kriminal i korupcija ne isplate - poručili su iz SDP-a BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'