Svijet     | 13.06.2019. 10:26 |

Sjedinjene Države razmještaju 1.000 vojnika u Poljsku

FENA Internet

WASHINGTON, 13. juna (FENA) - Očekuje se da Sjedinjene Države razmjeste oko 1.000 vojnika u Poljsku u okviru proširene vojne saradnje, objavili su američki predsjednik Donald Trump i njegov poljski kolega Andrzej Duda nakon sastanka u Bijeloj kući u srijedu.

Vojnici bi mogli biti izabrani među onima koji se već nalaze u Njemačkoj ili na drugim lokacijama, kazao je Trump, dodajući da "neće biti dodatnih trupa u Evropi".

Trump je istaknuo da bi novi razmještaj vojnika mogao predstavljati "limitirane snage".

Prije objave zajedničke deklaracije, Trump je ponudio ideju slanja oko 2.000 vojnika, a završna izjava ostavila je otvorenom mogućnost za dodatno jačanje američkih vojnih kapaciteta u Poljskoj.

Poljska će također kupiti 32 napredna borbena aviona F-35 od SAD-a, objavile su dvije strane, a Varšava će izgraditi bazu za 1.000 američkih vojnika iz vlastitih sredstava.

Duda je kazao da će SAD "postepeno biti sve prisutnije u našoj zemlji s vojne tačke gledišta".

Trump je iskoristio tu piliku da kritikuje Njemačku, rekavši da, iako Poljska ispunjava ciljnu cifru od ulaganja dva posto BDP-a u vojne svrhe, "Njemačka ne ispunjava ono što bi trebala učiniti po pitanju NATO-a".

Washington je već pojačao svoje vojno prisustvo u Poljskoj u 2017. i ima oko 4.500 vojnika u toj zemlji na rotirajućoj osnovi. Američki zvaničnici saopćili su da će svako eventualno slanje novih vojnika biti u skladu s pravilima NATO-a, prenosi dpa.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Policija pretražuje kuće bivših poljskih zvaničnika u istrazi o finansijskom skandalu

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo