Ekonomija     | 13.06.2019. 10:26 |

Ajdinović s predstavnicima Svjetske banke o konkurentnosti poljoprivrede

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. juna (FENA) - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović s rukovodiocima Sektora za tehničku podršku i plansko analitičke poslove i poljoprivrednog inspektorata primio je u radnu posjetu tim Svjetske banke, a povod je priprema novog projekta "Konkurentnost poljoprivrede i institucionalno jačanje".

Projekt je svojevrsni nastavak ranije implementiranog ARDP-a gdje je Federalna uprava za inspekcijske poslove bila jedan od korisnika.

U cilju poboljšanja konkurentnosti sektora i jačanja javnih organa nadležnih za poljoprivredu u BiH, Federacija BiH namjerava pokrenuti novi projekat pod nazivom "Konkurentnost poljoprivrede i institucionalno jačanje (ACIS) koji bi se naslanjao na Projekat poljoprivrede i ruralnog razvoja (ARDP) koji je, uz finansijska sredstva Svjetske banke, okončan uz konkretne i mjerljive rezultate postignute u oba entiteta, uključujući i institucije na državnom nivou nadležne za pitanja poljoprivrede.

Projekt ARDP je dao veliki doprinos povećanju konkurentnosti poljoprivrede kroz modernizaciju i informatizaciju organa nadležnih za poljoprivredu na svim nivoima vlasti u BiH.

Neki od izuzetnih postignuća ovog projekta su, između ostalog, formiranje Registra poljoprivrednih gazdinstava i klijenata, uspostava Softvera za obradu poticaja, Fitoregistra, te drugih neophodnih registara i baza podataka kojima je unaprijeđena efikasnost i transparentnost rada ovih organa. 

Kako bi se nastavio pozitivni trend povećanja konkurentnosti u poljoprivredi te osiguralo održavanje i dodatno unapređenje sistema uspostavljenih ARDP-om, Svjetska banka je održala nekoliko sastanaka s predstavnicima entitetskih ministarstava poljoprivrede, državnih institucija nadležnih za poljoprivredu, uključujući i predstavnike Brčko Distrikta, na kojem su usaglašeni početni koraci za pokretanje novog projekta, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetska banka pripremila analizu sistema socijalne zaštite s ciljem izrade socijalne karte FBiH

Centralna banka BiH se pridružuje RAMP-u Svjetske banke s ciljem unapređenja upravljanja rezervama

Selimović prisustvovala Proljetnim sastancima MMF-a i Grupacije Svjetske banke u Washingtonu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu