Svijet     | 13.06.2019. 08:46 |

Trump razmatra uvođenje sankcija zbog 'Sjevernog toka 2'

FENA Internet

WASHINGTON, 13. juna (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da razmatra mogućnost uvođenja sankcija zbog ruskog projekta gasovoda "Sjeverni tok 2" i upozorio Njemačku da je zbog energenata previše zavisna od Moskve, javlja Reuters.

- Štitimo Njemačku od Rusije, koja dobija više milijardi dolara od Berlina - rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Analitičari ističu da bi bilo kakve sankcije prema evropskim kompanijama koje učestvuju u projektu izazvale negodovanje država, uključujući Njemačku, Austriju i Francusku.

Projekt "Sjeverni tok 2" za prenos gasa iz Rusije ispod Baltičkog mora ka Njemačkoj udvostručio bi kapacitet postojećeg gasovoda "Sjeverni tok".

Istočnoevropske, nordijske i zemlje Baltičkog mora smatraju da se gasovodom samo jača zavisnost Evrope od ruskog gasa, prenosi Slobodna Evropa.

Međutim, brojni političari i energetske kompanije iz Njemačke podržavaju "Sjeverni tok 2" jer je toj zemlji neophodan stabilan dotok gasa i želi da ukine termoelektrane i nuklearne elektrane.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'