Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 18:39 |

Održana godišnja sjednica Skupštine BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE,12.juna (FENA) - Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) danas je održala svoju godišnju sjednicu na kojoj su razmatrani programski dokumenti iz nadležnosti Vlade i Skupštine BPK za 2019. godinu te realizacija ciljeva i mjera u protekloj godini.

Razmatrajući izvještaj o implementaciji Ciljeva i politike Skupštine BPK za 2018. godinu poslanici su iznijeli niz kritika uz konstataciju da je stari saziv kantonalnog parlamenta u tom periodu održao samo sedam sjednica i usvojio samo jedan zakon od planiranih 25.

Iako je prošla godina okarakterisana kao jedna od najneproduktivnijih, izvještaj o radu Skupštine ipak je usvojen većinom glasova.

Tokom rasprave o Programu rada Skupštine BPK za ovu godinu takođe je dat niz primjedbi, prijedloga i sugestija. Naglašena je potreba zakazivanja tematskih sjednica zakonodavnog tijela po pitanju statusa Kluba Srba u Skupštini, izgradnji HE Ustikolina, odlivu stanovništva i kadrova te stanju u sport. Poslanici nužnim smatraju i donošenje niza zakona poput Zakona o platama te porijeklu imovine ali i izradu Strategije o borbi protiv narkotika.

Skupština je prihvatila amandman predsjedavajuće  Edite Velić (DF) da se u trećem tromjesečju ove godine održi tematska sjednica Skupštine posvećena sportu na području BPK Goražde.

Program rada te ciljevi i politike Vlade BPK Goražde za 2019. godinu koji su danas također usvojeni većinom glasova, obrazložila je premijerka Aida Obuća. Istkla je da će u fokusu rada Vlade biti kreiranje i provođenje odgovarajućih politika u okviru svih resora, s posebnim akcentom na stabilizaciju Budžeta BPK te racionalno i namjensko trošenje budžetskih sredstava. Među prioritetnim zadacima je i razvoj privrede te unaprijeđenje rada javne uprave.

Premijerka Obuća naglasila je da je zbog kašnjenja u formiranju Vlade u novom sazivu, rok za realizaciju njenog godišnjeg plana rada samo šest mjeseci, ali da će se uložiti maksimalni napori kako bi se ispunio što veći broj planiranih zadataka i aktivnosti.

Niz amandmana na Ciljeve i politike BPK Goražde za 2019. godinu uložio je Klub SDP-a. Jedan broj njih Vlada je prihvatila a premijerka Aida Obuća  konstatovala da je dio uloženih amandmana već sadržan u programiranim ciljevima i politikama za ovu godinu.

U radu kantonalnog parlamenta, kako je jučer i najavila Liberalna stranka, danas nisu učestvovali poslanici iz reda srpskog naroda koji su poručili da će tako i ostati, dok se o njihovim zahtjevima za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ne očituje Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta