Svijet     | 12.06.2019. 16:03 |

Članice Višegradske grupe raspravljaju o kandidatima za vodeće pozicije u EU

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 12. juna (FENA) - Čelnici Poljske, Slovačke, Mađarske i Češke Republiku raspravljat će u četvrtak u Budimpešti o potencijalnim kandidatima za vodeće pozicije u Evropskoj uniji o kojima će uskoro biti pregovarano, pokazujući regionalnu saradnju unutar takozvane Višegradske grupe.

Države članice EU sada moraju izabrati nove predsjednike Evropske komisije, Evropskog vijeća, Evropskog parlamenta i Evropske centralne banke.

Bivše komunističke istočne članice EU, koje su se pridružile bloku 2004. godine, s nestrpljenjem žele pojačati svoju zastupljenost na ključnim pozicijama i da preokrenu kurs bloka kojim dugo dominiraju bogate zapadne zemlje kao što su Njemačka i Francuska.

- To će biti neformalni susret o kome vas ne mogu izvjestiti - izjavio je  Bertalan Havasi, čelnik Ureda za štampu mađarskog premijera Viktora Orbana, za Reuters, dodajući da se ne planira nikakvo soapćenje za javnost.

On je odbio komentirati imena eventualnih kandidata istočnih zemalja za vodeće pozicije, iako je Orban izjavio prošlog mjeseca da će države članice Višgradske grupe zauzeti zajednički stav prema tome.

Među odlazećim predsjednicima vodećih institucija EU samo je Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća i bivši poljski premijer, koji dolazi iz bivšeg komunističkog krila EU.

Pregovori oko vodećih pozicija trebaju balansirati interesima pojedinačnih država i grupa zemalja, kao i političkih stranaka. Južnoevropski čelnici okupit će se na Malti u petak, dok je belgijski premijer Charles Michel također bio domaćin večere u prošloj sedmici na kojoj se raspravljalo o detaljima oko izbora novih čelnika evropskih institucija.

Čelnici EU sastat će se 20. i 21. juna kako bi raspravljali o novim pozicijama.

Članice Višegradske grupe imaju oštar stav prema pitanjima kao što je imigracija i generalno se protive potezima na koncentriranju vlasti u insitucijama EU nauštrb nacionalnih vlada.

Desničarske nacionalističke vlade u Mađarskoj i Poljskoj sukobile su se u Briselu zbog imigracije i pitanja iz domena pravosuđa. Od članica Višegradske grupe samo Slovačka koristi euro dok ostale tri zemlje ne pokazuju želju da se odreknu svojih nacionalnih valuta.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Strasbourg: Danas rasprava u Vijeću Europe o Kosovu

Kandidati za predsjednika Sjeverne Makedonije predali liste s potpisima potpore

Eurozastupnik Nemec: Inicirana rasprava o izborima u Srbiji kako bi došlo do neovisne istrage

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu