Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 15:32 |

Foča: Obilježena godišnjica smrti Nurije Pozderca

FENA Elma Geca

FOČA, 12.juna (FENA) - Predstavnici muftijstva goraždanskog te Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Foča danas su obilježili godišnjicu smrti Nurije Pozderca, potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a jednog od najistaknutijih antifašista iz bošnjačkog naroda, učesnika bitaka na Neretvi i Sutjesci. Pozderac je preminuo 12.juna 1943. godine, od posljedica ranjavanja tokom njemačke ofanzive na Sutjesku.

Kraj njegovog mezara na Dragoš sedlu iznad Tjentišta proučena je Fatiha te položeno cvijeće.

Po riječima muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, godišnjica pogibije jednog od najistaknutijih članova partizanskog pokreta uvrštena je u Kalendar značajnih datuma na području muftijstva.

„Obilježava se već četvrtu godinu u okviru manifestacije „Dani Husein ef. Đoza“. Naša je namjera da sačuvamo sjećanje  tekovine antifašističke  borbe u BiH a posebno istaknutih Bošnjaka kakav je bio Nurija Pozderac. Zahvalni smo upravi NP Sutjeska i radnicima koji su ove godine, prvi put uredili mezar i sada je pristupačno“ - kazao je muftija goraždanski.

Naglasio je da uloga Bošnjaka u redovima antifašista ne smije biti zaboravljena te da je izuzetno važno podsjetiti na činjenicu da je Pozderac kao veliki antifašista i intelektualac koji pripada jednom narodu, u vrlo teškom vremenu 1941. godine, kroz 'El-Hidajine' rezolucije, osudio postupke koje su provodile fašističke vlasti u BiH nad Jevrejima, Romima, Srbima i drugim narodima.

„ Iz štampe je izašla i knjiga „Rezolucija muslimanskih intelektualaca iz 1941. godine“ kada su Bošnjaci bili jedini nepokoreni narod u kontinentalnoj Evropi, a ovih dana štampa se i knjiga Safeta Bandžovića “Historija NOB i KPJ“- istakao je muftija goraždanski.

Nurija Pozderac rođen je 15. januara 1892. godine u Cazinu. Njegov otac Murat-aga bio je posljednji vladar Bosanske Krajine u Osmanskom carstvu.

Pred početak Drugog svjetskog rata izabran je za poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije. Kasnije je odbio poziciju ministra u vladi NDH, te pristupio partizanima.

Bio je učesnik i na Prvom zasjedanju Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Jugoslavije, održanom 26. i 27. novembra u Bihaću gdje je izabran za potpredsjednika Izvršnog odbora AVNOJ-a. 

Posthumno je odlikovan Ordenom narodnog oslobođenja Jugoslavije. Zbog spašavanja grupe Jevreja nakon njihovog bijega iz transporta ka logoru Jasenovac, Memorijalna ustanova za žrtve i heroje holokausta „Yad Vashem“ 2012. godine, Nuriji i njegovoj supruzi Devleti, dodijelila je priznanje „Pravednik među narodima“ i Povelju časti.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Foča dobija moderan fudbalski teren

Foča: Privreda trpi zbog obustave saobraćaja prema Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom