Regija     | 12.06.2019. 14:48 |

Slovenija traži prihvaćanje tužbe protiv RH zbog Ljubljanske banke

FENA Agencije

LJUBLJANA, 12. lipnja (FENA) - Na usmenoj raspravi koja je u srijedu na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu vođena oko slovenske tužbe protiv Hrvatske zbog starih tražbina Ljubljanske banke Zagreb, slovenska je predstavnica rekla da bi taj sud, koji se u pravilu bavi zaštitom individualnih ljudskih prava, trebao prihvatiti tužbu države protiv države.

 "Iz europske konvencije o ljudskim pravima jasno proizlazi da svi pojedinci i pravne osobe imaju zajamčena prava. Ukoliko sud odbije našu tužbu, to bi značilo da pravne osobe koje su u državnom vlasništvu ne uživaju ta prava i da sud u Strasbourgu zaštitu njihova prava ne može jamčiti", kazala je u usmenoj raspravi pred sudom Ana Polak Petrič, visoka predstavnica za pitanja sukcesije u slovenskoj vladi.

U tužbi koju je pokrenula prije dvije godine, nakon što se sud u Strasbourgu prije toga proglasio nenadležnim u sličnoj tužbi koju je protiv Hrvatske bila pokrenula sama Ljubljanska banka, Slovenija sada tvrdi da nekadašnja Ljubljanska banka Zagreb u proteklih 30-ak  godina unatoč brojnim sudskim postupcima koje je pokretala u Hrvatskoj nije mogla naplatiti svoja stara potraživanja u Hrvatskoj iz 80-ih godina prošlog stoljeća, prvenstveno ona nastala kreditiranjem poduzeća, ali i fizičkih osoba, čime je Slovenija tako oštećena za 429,5 milijuna eura nenaplaćenih starih kredita i pripadajućih kamata.

Usmenu raspravu danas je objavila slovenska vlada, te navela da je to bila prva prilika da Slovenija sudu predstavi dokumente o šteti koja je u predmetnom slučaju Ljubljanskoj banci nanesena u Hrvatskoj.

Riječ je, kako se navodi, o 48 slučajeva, odnosno postupaka koje je Ljubljanska banka pokrenula u prošlosti pred hrvatskim sudovima kako bi pravno došla do naplate tražbina, a završili su na njenu štetu, prenosi Hina.

Nakon današnje usmene rasprave tijekom koje su predstavnici obiju strana na sudu iznijeli svoje argumente slovenska predstavnica Polak Petrič u izjavi za medije je izrazila nadu da će se sud izreći nadležnim za taj slučaj.

Hrvatska strana ocjenjuje da je slovenska tužba bez temelja i da nije u nadležnosti Europskog suda za ljudska prava, no ako sud tužbu prihvati, onda bi se o meritumu tužbe odlučivalo više mjeseci ako ne i godina, sve do donošenja konačne presude, navode slovenski mediji.

Dodaju da Slovenija navedenu svotu od 429,5 milijuna eura iznesenu u tužbi protiv Hrvatske smatra minimalnom "pravednom odštetom", odnosno kompenzacijom za nenaplaćene tražbine od hrvatskih poduzeća i fizičkih najmoprimaca u Hrvatskoj u vrijeme bivše SFRJ.

Mediji navode da je to svota koju su za račun Slovenije izračunali međunarodni procjenitelji.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Zagreb domaćin Svjetske izložbe pasa

DIP Hrvatske: Na europskim izborima mogu birati i biti birani i državljani druge članice EU

Hrvatska: Sud odbio Horvatinčićev zahtjev za uvjetnim puštanjem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta