Regija     | 12.06.2019. 14:48 |

Osmanović na konferenciji ministara o partnerstvu u oblasti onkologije

FENA Saopćenje

BUDIMPEŠTA/SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar civilnih poslova Adil Osmanović, učestvuje u radu Regionalne konferencije ministara o partnerstvu i saradnji u oblasti onkologije u Budimpešti.

Cilj je jačanje saradnje u oblasti onkologije, promovisanja vrhunske dijagnostike i terapeutske procedure u onkološkoj njezi,  kao i pokretanja konkretnih projekata saradnje u oblasti onkologije.

Po riječima Osmanovića podaci iz regiona zapadnog Balkana govore da su maligne bolesti drugi najčešći uzrok smrtnosti, što predstavlja veliki problem i za pacijente i za zdravstvene vlasti kod prevencije, dijagnostike, liječenja i praćenja onkoloških pacijenata.

Konstatovao je da broj oboljelih od malignih bolesti u BiH konstantno raste. Stoga su "zdravstvene vlasti u proteklom periodu radile na izradi strateških dokumenata za sprečavanje i rano otkrivanje raka koji su temeljni elementi prevencije".

- Borba protiv malignih neoplazmi, podrazumijeva odgovornost svakog pojedinca za brigu o vlastitom zdravlju i sprečavanju bolesti. Prevencija i kontrola raka u kontekstu integrisanog pristupa, postavlja jasnu mapu puta kako bi se ostvario potencijal za prevenciju, ranu dijagnozu, brzu terapiju i palijativnu skrb za osobe s karcinomom - rekao je Osmanović. 

Na konferenciji je usvojena Deklaracija koja bi trebalo da olakša komunikaciju i poboljša saradnju među zemljama regiona, povećavajući njihovu zajedničku snagu, učinkovitost i uticaj.

Učesnici su potvrdili opredjeljenost da podijele svoje metode i najbolje prakse kontrole raka, priznajući pritom važnost podrške istraživanju i razvoju na regionalnom nivou, kao i inovacijske aktivnosti u korist budućeg i produktivnog razvoja onkologije.

Također, predstavljena je ideja o osnivanju Akademije za onkologiju centralno-istočne Evrope s ciljem da promoviše saradnju u oblasti tretmana karcinoma.

Osmanović je razgovarao na marginama konferencije i s ministrom državnih resursa Mađarske Miklósom Káslerom o saradnji dviju zemalja u oblasti zdravstva. Podsjetio je da je od 2009. godine na snazi Sporazum između BiH i Mađarske o socijalnom osiguranju i socijalnoj sigurnosti te inicirano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravstva.

Sastao se i s ministrom zdravstva Republike Hrvatske Milanom Kujundžićem o unapređenju saradnje BiH i Hrvatske u oblasti zdravstva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Osmanović: Pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Izbornog zakona RS

Odjel onkologije u Travniku dobiva nove onkologe i interniste (VIDEO)

Hrvatska treća u Europi dobiva laboratorij za gensko profiliranje tumora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'