Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 14:18 |

Konferencija na FPN -Etnički nacionalizmi imaju znatan uticaj na razvoj politike

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Oko 200 naučnika iz oblasti političkih nauka i srodnih disciplina iz cijelog svijeta na konferenciji koja je danas započela na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu diskutuju o izazovima u izgradnji demokratskih institucija, te kako naslijeđe prošlosti utječe na sadašnjost i budućnost demokratskog upravljanja u etnički raznolikim društvima.

Profesor na FPN Damir Kapidžić kazao je da su konferenciju organizirali Međunarodno udruženje političkih nauka (krovno udruženje politologa iz cijelog svijeta), Univerzitet u Sarajevu i FPN.

- Stručnjaci se bave pitanjima raznolikosti, demokratije i upravljanja. Za nas je to bitno jer imamo priliku vidjeti iskustva drugih, njihove greške, ali i dobre prakse. Također, govorimo i o našim iskustvima, pozitivnim i negativnim i upravo je značajna ta razmjena iskustava i Sarajevo kao mjesto razmjene jer na taj način dolazi do izražaja naša kosmopolitka vrijednost s obzirom da se ovdje mogu susresti ljudi iz različitih kultura i stajališta -naveo je Kapidžić.

Prema njegovim riječima, etnički nacionalizmi imaju znatan uticaj na razvoj politike u državama, prvenstveno kroz mikro nivoe od stranačkog organiziranja do toga kako se sredstva raspodjeljuju kroz budžete, odnosno različite programe podrške.

-Tu postoji velika raznolikost kada je riječ o načinu na koji su različite države uspjele to da riješe. Struka kaže da ne postoji najbolji, jedinstven način koji bi bio prilagodljiv svim državama. Dakle, nema jednog rješenja koje vrijedi za sve -dodao je Kapidžić.       

Kiran Auerbach s Univerziteta Bergen (Norveška) se bavila istraživanjem demokratizacije i raznolikosti u BiH, prvenstveno kroz ulogu političkih stranaka, te pitanjima korupcije i na koji način to utiče na demokratsko upravljanje na lokalnom nivou.

- Političari na državnom nivou, odnosno vođe stranaka utiču na političare na lokalnim nivoima kao što su gradonačelnici i načelnici općina tako da im ograničavaju njihovu samostalnost da djeluju onako kako bi oni to zaista željeli -izjavila je Auerbach.

Neki od aspekata njenog istraživanja u BiH obuhvatili su odnos demokracije i uloge međunarodne zajednice prvenstveno zato što je međunarodna zajednica, kako je rekla Auerbach, uložila mnogo truda i finasijskih sredstava u razvoj demokratije u ovoj državi.  

Na konferenciji učestvuju naučnici iz oblasti političkih nauka i srodnih disciplina iz SAD, Brazila, Pakistana, Japana, Irske, Nigerije, Belgije, Rusije, Švicarske, UK, Filipina, Mađarske, Australije, Danske, Austrije, Njemačke...

Trodnevna konferencija će pružiti priliku da propitaju ulogu lokalnih, nacionalnih, regionalnih i međunarodnih aktera u razvoju demokratije, prilagodbi etničkoj raznolikosti i oblikovanju političkih institucija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!