Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 14:34 |

Na Odjeljenju za urgentnu medicinu Opće bolnice radi sedam doktorica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Na Odjeljenju za urgentnu medicinu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo u toku jednog urgentnog dana bude pregledano od 200 do 250 pacijenata, dok je ostalim danima ovaj broj manji. 

Na ovom Odjelu svakog ponedjeljka i petka, već četvrtu godinu, zbrinjavaju se svi hitni pacijenti iz Kantona Sarajevo. O njima se brine sedam doktorica specijalista urgentne medicine, od kojih tri imaju po dvije specijalizacije i dvanaest medicinskih sestara i tehničara, saopćeno je iz Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

- Naše medicinsko osoblje je stručno i provodi trijažu, dijagnostiku i tretman svih urgentnih stanja bolesti i povreda a prioritet imaju životno ugroženi pacijenti. Osnovni cilj i zadatak je prepoznavanje, praćenje i početni tretman liječenja pacijenata - kaže doktorica Merima Šišić, specijalista urgentne medicine i šefica Odjeljenja, iza koje je više od dvije decenije rada u ovoj oblasti.

Svi pacijenti se pregledaju i nakon obrade i dobijene terapije se vraćaju kući ili se smještaju na dalje liječenje u Opću bolnicu ili na Klinički centar, ako se radi o tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

Šišić naglašava da je rad na Odjeljenju urgentne medicine zahtjevan i stresan, jer se svakodnevno susreću s teškim odlukama vezanim za pacijente. Zabrinjava je činjenica da je povećan broj starijih hroničnih bolesnika u zapuštenom stanju, kao i da se pomjerila granica akutnog infarkta srca na mlađe muškarce. Često su to pušači, gojazne osobe koje su izložene stresu.

Smatra da su medicinske sestre i tehničari sa ovog Odijeljenja najobučeniji u Kantonu Sarajevo, jer pored redovnih stručnih medicinskih poslova obavljaju još čitav niz aktivnosti ali i kontinuiranu edukaciju osoblja bolnice o BLS - osnovama održavanja života.

Zahvaljujući razumijevanju menadžmenta Odjeljenje za urgentnu medicinu je potpuno modernizirano, a usluga i uslovi rada su poboljšani. Novina je i dnevna bolnica i opservacija sa osam novih kreveta. Svaki krevet ima svoj kompletan monitoring koji je povezan s centralnim nadzorom a nabavljen je i novi CT aparat, kao i sva prateća oprema za opservaciju i potrebni medikamenti.

Posebna pažnja se posvećuje edukaciji osoblja. Pored ostalog, u kontinuitetu se prati urgentna kardiološka škola u praksi, a svaka tri mjeseca se organiziraju kursevi o vještinama reanimacije. Sve je urađeno u cilju pružanja što efikasnije zdravstvene usluge, koja će pomoći ili olakšati zdravstvene probleme pacijentima. Osoblje Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" nastoji pratiti dobre prakse razvijenog svijeta i pružiti najbolju moguću uslugu te s pacijentima postupa ljudski, savjesno, odgovorno i s velikim strpljenjem.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Simpozij u Općoj bolnici - Pneumokokna bolest i imunizacija protiv te bolesti

Odjeljenje pedijatrije Opće bolnice zbrinjava djecu iz KS pozitivnu na Covid-19

Kardinal Puljić - Opća bolnica: Potpisan sporazum o dušebrižništvu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!