Bosna i Hercegovina     | 12.06.2019. 13:31 |

Crnadak podržao proširenje CEI novim članicama

FENA Saopćenje

TRST/SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak obratio se danas ministrima Centralno-evropske inicijative (CEI), na sastanku u Trstu.

Crnadak je pružio podršku CEI kao najstarijoj regionalnoj organizaciji. Posebno je pohvalio ovogodišnje predsjedavanje Italije Centralno-evropskom inicijativom, kao i činjenicu da je ove godine otvorena kancelarija CEI u Briselu, što će približiti tu organizaciju evropskim institucijama.

Crnadak podržao je proširenje CEI novim članicama, među kojima je Grčka, što će zasigurno doprinijeti jačanju organizacije, te izrazio nadu da će nova vlada Austrije razmotriti odluku o povratku ove zemlje u CEI.

Šedf bh. diplomatije pozdravio je usvajanje Tršćanske deklaracije kojom se daje puna podrška proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan, kao i konkretan podstrek i ohrabrenje BiH za skoro dobijanje statusa kandidata.

Ministri su donijeli odluku da predsjedavanje Centralno-evropskom inicijativom u 2020. godini preuzme Crna Gora.

U okviru konferencije Crnadak je imao kratke susrete s ministrima inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom, Srbije Ivicom Dačićem i Hrvatske Marijom Pejčinović-Burić.

Crnadak na ministarskom sastanku učestvuje na poziv italijanskog ministra inostranih poslova i međunarodne saradnje Enca Moavera Milanezija. Tema ovogodišnjeg sastanka je „Trideset godina Centralno-evropske inicijative i budućnost: zajedničke vizije i vrijednosti, evropski standardi i jaka regionalna saradnja“, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MIP-a BiH. 

Centralno-evropska inicijativa nastala je 1989. godine iz saradnje četiri zemlje (Italija, Austrija, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija i Mađarska), a danas broji 17 članica. Prioriteti CEI su regionalna saradnja i saradnja sa Evropskom unijom, a u okviru CEI održavaju se redovni godišnji samiti, sastanci ministara inostranih poslova, eksperata, kao i parlamentarna saradnja.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta